VALIKKO
Asiakkaalle > Ajankohtaista > Kertaa vinkit kuumien kesäpäivien varalle

Kertaa vinkit kuumien kesäpäivien varalle


Helteisiä päiviä on vietetty Kallion alueella jo tänäkin kesänä. Kun ulkona on kuuma, on tärkeää suojautua auringolta ja nauttia riittävästi nestettä. Myös sisätilojen viilentämiseen on omat niksinsä.


Juo vettä ja suojaudu


Ylilääkäri Marko Ruuska Peruspalvelukuntayhtymä Kalliosta arvioi, että helteiltä suojaudutaan alueellamme vuosi vuodelta paremmin. Esimerkiksi pahasti auringossa palaneita potilaita näkee harvakseltaan.


– Ilmeisesti ihmiset ovat tottuneet hellekesiin ja muistavat suojautua esimerkiksi aurinkovoiteilla, Ruuska toteaa. Myöskään sydänoireiden osalta tänä vuonna ei ole vielä näkynyt hellepäivien aiheuttamaa piikkiä.


Vaikka kuumassa pärjääminen vaikuttaisikin olevan entistä paremmin hallussa, on perusasiat hyvä kerrata:

  • Pysy poissa keskipäivän kuumuudesta.
  • Käytä keveitä, väljiä, mieluiten vaaleita kesävaatteita. Pitkähihaiset paidat suojaavat auringon haitallisilta vaikutuksilta. Auringon paisteessa kannattaa käyttää päähinettä. Kostea ohut vaate on tehokas kehon jäähdyttäjä. Muista aurinkovoiteiden käyttö!
  • Pidä itsesi viileänä ja nauti riittävästi vettä. Jano ei ole välttämättä paras nestehukan ilmaisin. Niukka ja tummankeltainen virtsa on kuivumisen merkki. On hyvä muistaa, että alkoholin, kahvin tai teen nauttiminen ei korjaa nestehukkaa, vaan ne voivat pahentaa sitä.
  • Vältä raskasta fyysistä rasitusta. Kuumassa työssä tulee pitää riittävästi taukoja.
  • Auta tarvittaessa myös muita. Huomio riskiryhmiin kuuluvat ihmiset lähelläsi.


Pidä kotisi viileänä


Asunnon lämpötilan olisi hyvä pysyä alle + 25 asteen. Asuntoa voi viilentää jonkin verran mm. pitämällä verhot kiinni kuumina päivinä. Ovet ja ikkunat kannattaa myös pitää päiväsaikaan kiinni, ja ikkuna avata tarvittaessa vain varjon puolelta.


– Moni pitää asunnossa läpivetoa viilennystarkoituksessa. Se ei kuitenkaan tehoa, jos ikkunat ovat auki sillä puolella, minne aurinko porottaa. Silloin läpiveto voi aiheuttaa sen, että asuntoon tulviikin lisää lämmintä ilmaa, selittää Kallion ylilääkäri Ritva Kanervo. Tuuletuksessa kannattaakin hyödyntää yön tunnit, kun ulkona on viileämpää.


Kanervo muistuttaa myös, että kodin sähkölaitteet tuottavat lämpöä. Sammuta siis ne laitteet, mitä et käytä. Uunin ja sisäsaunan lämmittämistä kannattaa välttää.


Kuumahaittojen varoitussignaalit


Jos tunnet janoa, suun kuivumista ja heikotusta, hakeudu varjoon ja kevennä vaatetusta. Voit valella kylmää vettä iholle, myös pään alueelle. Viilennyksessä voi käyttää myös kylmäpakkauksia, jotka sijoitetaan erityisesti pään, kaulan, kainaloiden ja lantion alueelle. Tuuletusta kannattaa tehostetaan tuulettimella tai viuhtomalla vaatteilla. Nauti vettä.

Mikäli oireet ovat vakavia (ihon kuivuminen, voimakas uupuminen, sekavuus, näköhäiriöt, pyörtyminen) hankkiudu välittömästi sairaalahoitoon.


Lue lisää: