VALIKKO
Asiakkaalle > Ajankohtaista > Sinilevätiedote

Sinilevätiedote

Hamarin uimarannalla on havaittu 24.7.2017 sinilevää.

Noudata seuraavia ohjeita:

  • Älä ui vedessä, jossa on havaittu runsaasti sinileviä (osa sinilevistä myrkyllisiä)
  • Vähäisessä määrin sinilevää sisältävässä uimavedessäkin uimisen jälkeen tulisi käydä suihkussa mahdollisimman pian
  • Vesiurheilussa sisään hengitetty sinileväpitoinen vesiaerosoli voi aiheuttaa oireita
  • Älä juo sinileävettä
  • Älä huuhdo sinilevävedellä syötäviä vihanneksia, kuten salaattia, porkkanoita ym.
  • Älä päästä lapsia ja kotieläimiä veteen voimakkaan kukinnan aikana
  • Kiukaalta höyrystyvä sinileväpitoinen vesi voi aiheuttaa oireita
  • Sinilevämyrkky ei häviä edes vettä keitettäessä, älä käytä ruoanlaitossa tai pesuvetenä

Sinilevät

Sinileväkukinnalla tarkoitetaan veden pinnalle kertynyttä levien massaesiintymää. Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon. Sinilevät runsastuvat yleensä loppukesällä lämpimien säiden vuoksi. Noin puolet sinileväkukinnoista on myrkyllisiä.

Sinileväesiintymä voi näyttää hyvinkin erilaiselta riippuen paikasta runsaudesta ja "iästä". Runsas sinilevämassa värjää veden vihertäväksi ja muistuttaa vihreää maalia tai kellanvihreää hernerokkaa veden pinnassa tai rannassa. Kuivuessaan sinilevämassa voi muuttua sinivihreäksi tai jopa turkoosiksi. Sinilevä haisee maamaiselta, homeiselta ja tunkkaiselta.

Terveysoireet

Sinilevät voivat aiheuttaa ruoansulatuskanavan oireita, kuumetta sekä ihon, silmien, korvien, nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita. Monet sinilevät tuottavat haitallisia maksa-, hermo- ja solumyrkkyjä. Sinilevää sisältävän veden nieleminen tai hengitysteihin pääsy esimerkiksi uimisen, vesiurheilun tai saunomisen yhteydessä voi siten johtaa vakaviin terveyshaittoihin. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Vakavammat myrkytysoireet ovat kuitenkin ihmisillä harvinaisia, sillä sinileväistä vettä osataan varoa. Lapset ovat aikuisia alttiimpia sinilevän aiheuttamille haitoille. Kotieläimille sinilevä on vaarallisempaa, sillä ne saattavat juoda runsaastikin leväpitoista vettä. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Ensiapuna pahoinvointiin voi ottaa hiilitabletteja. Myrkytystietokeskus antaa lisäohjeita, jos myrkytysoireita esiintyy.

Lisätietoja antaa terveysinsinööri Heli Kurko, 044 419 5826