Olet tässä

5–11-vuotiaan tehosterokottaminen sairastetun taudin jälkeen 

Rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Jos 5–11-vuotias lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle 6 viikon kuluttua koronatautiin, suosittelemme toista annosta 4–6 kuukauden kuluttua. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste. 

Jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa, lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta. 

Toinen annos voidaan kuitenkin antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli 6 viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä tulee huomioida mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään 4 kuukautta. 

Riittääkö kotitesti?  

Jos yhden rokoteannoksen saaneella lapsella todetaan koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänelle voidaan tehdä kotitesti. Jos kotitesti on positiivinen, tiedetään, että henkilöllä on kahta rokotusta vastaava suoja COVID-tautia vastaan. Laboratoriotestiä ei tarvita.  

Jos suunnitelmissa on matkustaa, kannattaa selvittää, mitä kohdemaa edellyttää alle 12-vuotiailta lapsilta. Osa maista voi edellyttää kahta rokotusta tai virallista todistusta sairastetusta taudista.