Ajankohtaista koronavirustilanteesta 12.1.2022 

Koronatilanne jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla edelleen vakavana, joten alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset pidetään ennallaan, linjasi Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä eilen 11.1. 

Pohjois-Pohjanmaa on edelleen epidemian leviämisalue, ja niin tartuntamäärät kuin ilmaantuvuuskin ovat alueella korkeita. Vaikka sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden määrä on säilynyt viime viikkoina pääpiirteittäin tasaisena, odotetaan myös vuodeosastohoitoa vaativien tautitapausten lisääntyvän omikron-virusvariantin leviämisen myötä. Vaikka variantti ei nykytiedon valossa aiheuta aiempaa vaikeampaa taudinkuvaa, tartuntamäärien lisääntyessä myös sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä kasvaa. 

Rokotekattavuuden nostaminen on edelleen keskeinen keino alueen terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi. Alueella on yhä suuri määrä ihmisiä ilman rokotusten antamaa suojaa, mikä aiheuttaa edelleen riskin terveydenhuollon kuormitukselle.  

Porrastetut rokotuspäivät ovat vetäneet hyvin 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella sukunimen alkukirjaimen mukaan porrastettuja rokotuspäiviä on tarjolla vielä tämän viikon torstaina ja perjantaina.  Kuluvalla viikolla rokotukselle on päässyt hyvin ja jonotusajat ovat olleet lyhyitä.  

Aiemmasta tiedosta poiketen ensi viikolla (17.–21.1.2022) rokotusta ei tarvitse hakea sukunimen alkukirjaimen osoittamana päivänä, vaan sen voi hakea silloin, kun itselle parhaiten sopii. Rokotuspaikat ovat auki kaikissa Kallion kunnissa aiemmin ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Voit tarkistaa rokotusajat ja –paikat täältä: https://www.kalliopp.fi/koronarokotukset 

Walk in -päivinä voi käydä ottamassa 1. koronarokoteannoksen tai tehosterokotteen sekä kausi-influenssarokotteen. Kausi-influenssarokotuksia on nyt saatavilla riskiryhmäläisten lähipiirille aiemmin ilmoitettua laajemmin.  

Sähköiseen ajanvaraukseen lisätään uusia rokotusaikoja ensi viikon jälkeen. 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotusaikoja on sähköisessä ajanvarauksessa varattavissa jo nyt. 

Jäljitys- ja testauskäytäntöihin valmistellaan muutoksia

Pohjois-Pohjanmaalla tartuntojen jäljitys on monin paikoin ruuhkautunutta pääkaupunkiseudun tapaan. Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kertoo, että alueella on valmistelussa muutoksia jäljitys- ja testauskäytäntöihin, jotta terveydenhuollon resursseja saadaan kohdennettua vaikuttavasti potilaiden hoitamiseen ja rokotuksiin. Valmisteilla olevan ohjeen mukaan tavallisissa flunssaoireissa ei esimerkiksi tarvitsisi poikkeustapauksia lukuun ottamatta hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiin. Testaus- ja karanteenikäytäntöjen muutoksista tiedotetaan tarkemmin erikseen.