Ajankohtaista koronavirustilanteesta 12.5.2020

Peruskouluissa siirrytään torstaina 14.5. jälleen lähiopetukseen. Myös valtioneuvoston varhaiskasvatusta koskeva suositus lasten pitämisestä kotona päättyy. Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjät ovat ohjeistaneet perheitä opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisen yksityiskohdista.

Opetusministeriö ja THL ovat antaneet ohjeistuksia, kuinka tulee toimia, jos oppilas tai opettaja tai heidän perheenjäsenensä kuuluu vakavan COVID-19-koronavirustaudin riskiryhmään. Opetusministeriön mukaan kouluissa tai varhaiskasvatuksessa työskentelevien osalta toimenpiteet perustuvat työnantajan tekemään riskinarvioon. Peruspalvelukuntayhtymä Kallio on lähettänyt jäsenkuntien sivistyspalveluille riskiarvion tueksi ohjeet, joita Kalliossa sovelletaan riskiryhmien arvioimiseen terveydenhuollossa.

Sairaanhoitopiirit ovat laatineet yhteistyössä lasten koronavirus riskiryhmiä koskevan ohjeen. Ohjeessa todetaan, että vaikean koronavirustaudin riski on matala lapsilla ja nuorilla, jotka ovat terveitä, joiden perussairaus, esimerkiksi astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa tai jotka sairastavat diabetesta ilman merkittäviä lisäsairauksia.

Mikäli lapsella ei ole ollut rajoituksia lähiopetuksen tai varhaiskasvatuksen suhteen influenssakaudella, ei ole syytä jäädä pois päivähoidosta tai koulusta myöskään koronavirusepidemian aikana.

Osalla potilaista koronaepidemia voi kuitenkin tarkoittaa kotiin jäämistä päivähoidosta ja koulusta. Kotiin jäämistä suositellaan mm. lapsille, jotka sairastavat esimerkiksi vaikea-asteisia keuhkosairauksia tai vaikeaa sydämen vajaatoimintaa. Katso koko lista riskiryhmistä täältä.

Lapsen hoitava lääkäri tekee päätöksen lapsen (tarvittaessa myös sisarusten) kotiin jäämisestä yksilöllisen arvion perusteella.

Mikäli koronatartuntoja kouluissa alkaa ilmetä, koulu voidaan sulkea tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräyksellä.

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja vapaan sivistystyön tilojen käytön osalta suosituksena on jatkaa etäopetusta lukukauden loppuun. Koulutuksen järjestäjät päättävät itse, missä määrin lähiopetusta tarvittaessa järjestetään.

Viruksen etenemisen hallinta ensiarvoisen tärkeää

Koronaviruksen etenemisen hallinta on rauhallisessakin tartuntatilanteessa ensiarvoisen tärkeää. Tavoitteenamme on taudin leviämisen hallinta, terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen ja riskiryhmien suojaaminen. Valtakunnallisen linjan mukaisesti Kalliossakin siirrytään entistä vahvemmin testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamalliin. Mikäli potilaalla epäillään koronatartuntaa, hänet ohjataan herkästi laboratoriotesteihin. Positiivisen näytteen antaneen potilaan lähikontaktit kartoitetaan ja potilas sekä altistuneet määrätään karanteeniin.

THL:n koronakartalle ei ole noussut Nivalan lisäksi muita Kallion kuntia. Nivalan 5 varmistettua tartuntaa sisältää myös jo parantuneet tartuntatapaukset.  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella laboratoriotesteillä todettuja koronavirustartuntoja on tänään 12.5. yhteensä 130 kpl.

On tärkeää muistaa, että vaikka rajoituksia aletaan Suomessa keventää, poikkeusolot ovat edelleen voimassa, ja riski taudin etenemiselle on edelleen suuri. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa tartuntatilanteen kehittymiseen. Hyvällä käsihygienialla ja voimassa olevia rajoituksia noudattamalla voi tehokkaasti torjua viruksen leviämistä.