Ajankohtaista koronavirustilanteesta 20.6.2022 

Kallion alueella koronavirustartuntojen määrä on vähentynyt entisestään. Tartuntoja todetaan nyt noin 50 viikossa. Osastohoidossa on viime viikkoina ollut enintään pari koronapotilasta kerrallaan. Yhteydenotot koronaneuvontaan sekä näytteenottojen määrät ovat niinikään vähentyneet.  Myös A-influenssaa on enää vähän liikkeellä. 

Tilanteen helpottamisesta huolimatta koronatartuntoja esiintyy alueellamme edelleen. Jos perheessä on koronapositiivinen, hänen tulee välttää kodin ulkopuolisia kontakteja, mutta esimerkiksi perheen oireettomat lapset ja nuoret voivat ulkoilla ja harrastaa tavalliseen tapaan.  

Neuvolaan ei kuitenkaan voi tulla, jos perheessä on koronatartunta. Jos lapsella on neuvola-aika, kun perheessä on koronaa, neuvola-aika siirretään myöhemmäksi. 

Hengitystieinfektioista kärsiviä potilaita hoidetaan muun vastaanottotoiminnan yhteydessä, mutta erityisjärjestelyin. Hengitystieinfektio-oireisen potilaan tulee soittaa vastaanotolle etukäteen, jolloin hänelle annetaan puhelimessa toimintaohjeet.  Suosittelemme käyttämään toimipisteissämme maskia ja noudattamaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion koronanäytteenotossa ei testata oireettomia. Matkustamisen vuoksi testiin tulee hakeutua yksityiselle palveluntarjoajalle. 

Koronatilanteen kehittymistä seurataan Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa myös kesällä, ja tiedotamme tilanteen muutoksista tarvittaessa.  

Koronarokotukset 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljättä koronarokoteannosta 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille, iäkkäille koti- tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tarjoaa neljättä rokoteannosta yli 65-vuotiaille hauraille ja monisairaille henkilöille, jotka eivät pärjää yksin kotona.  

THL suosittelee neljänsiä rokotuksia myös lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 70–79-vuotiaille. 

THL suosittelee viidensiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.  

Voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on erityisen suuri.  

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeinen vasta-aineiden määrä jää vakavasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan terveiden aikuisten kolmannen annoksen jälkeisestä rokotevasteesta. Vakavasti immuunipuutteisilla rokotevasteet vaihtelevat, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteen suuruuteen. 

Koronarokotusten walk in -rokotuspäivät jatkuvat kesällä. Katso rokotusajat ja -paikat osoitteesta www.kalliopp.fi/koronarokotukset

Heinäkuun alusta Ylivieskan rokotuspaikkaa siirtyy neuvolaan.