Ajankohtaista koronavirustilanteesta 21.1.2022 

Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lisännyt raskaana olevat vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle. Riskiryhmään kuuluvat kaikki raskaana olevat. 

Tieto koronaviruksen ja rokotusten vaikutuksesta raskaana olevalle, sikiölle sekä syntyneelle lapselle on merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi omikronvariantin leviäminen sekä vaikeutunut epidemiatilanne vahvistavat koronarokotteiden tärkeyttä myös raskaana oleville. 

THL suosittelee koronarokotuksia kaikille raskaana oleville. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ensimmäisen, toisen tai kolmannen rokoteannoksen voi ottaa raskauden aikana normaalisti. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella walk in –rokotuksia on tarjolla useina päivinä viikossa. Rokotusajat ja –paikat voi tarkistaa osoitteessa www.kalliopp.fi/koronarokotukset.  

Koronaa edelleen runsaasti 

Koronavirusta on edelleen runsaasti liikkeellä Kallion alueella.  

Tärkeintä on sairastaa kotona, jos on koronavirusinfektioon sopivia oireita, kuten päänsärkyä, haju- tai makuaistin häiriöitä, nuhaa, nenän tukkoisuutta, yskää, hengenahdistusta, voimattomuutta, väsymystä, lihaskipuja, kurkkukipu, kurkun karheutta, kuumetta, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. 

Lieväoireisen ei tarvitse välttämättä hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin.  Poikkeuksena:  

  • sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät,  

  • raskaana olevat,  

  • riskiryhmään kuuluvat,  

  • hoidontarpeen arviota tarvitsevat.  

Lieväoireinen voi halutessaan tehdä kotona kotitestin. Kotitesti ei kuitenkaan korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Sosiaali- ja terveysalan työntekijän on aina hakeuduttava terveydenhuollossa tehtävään testiin.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion nettisivuilta löytyy ohjeita mm. koronaan sairastuneille ja taudille altistuneille. Katso myös ohje Kuinka toimin, jos koronapikatestin tulos on positiivinen?