Ajankohtaista koronavirustilanteesta 21.2.2022 

Koronavirustartuntojen määrä on ollut helmikuun aikana jyrkästi nousussa. Keskiviikkona 16.2. tehtiin uusi päiväkohtainen ennätys, kun laboratoriovarmistettuja koronatartuntoja todettiin yli sata. Viime viikon aikana laboratoriovarmistettuja tartuntoja todettiin yhteensä 318. Kun osa tartunnoista todetaan kotitesteillä tai testiä ei tehdä lainkaan, taudin todellinen esiintyvyys alueella on merkittävästi suurempi. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueen tartunnat ovat pääosin Omikron-variantin aiheuttamia. Kyseinen variantti tarttuu herkästi myös koronaa vastaan rokotetuille, ja rokotettu voi myös tartuttaa tautia eteenpäin. Rokotuksista on silti hyötyä, sillä rokotuksilla on hyvä teho vakavaa taudinkuvaa vastaan.  

Jos sinulla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, täytä Omaolon oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi. Tarvittaessa palvelu tarjoaa sinulle suoraan näytteenottoaikaa. Voit varata koronanäytteenottoajan sähköisesti tai puhelimitse numerosta p. 08 419 5140 (ark. klo 8–15).  
 
Jos olet lieväoireinen, koronatestissä ei tarvitse käydä, ellet tarvitse siitä todistusta. 

Maskin käyttö, turvaetäisyyksien noudattaminen sekä hyvä käsihygienia auttavat torjumaan tartuntojen leviämistä. 

Usein kysyttyä 

Miten toimin, jos koronaviruspikatestin tulos on positiivinen? Miten toimin, jos terveydenhuollossa tehty koronavirustesti on positiivinen? Miten toimin, jos perheenjäsenellä todetaan koronavirustartunta? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tältä sivulta. Nettisivuiltamme löydät myös ohjeita sairastuneille ja altistuneille.  

Koronarokotuksia annetaan tällä viikolla tiistaina Alavieskassa ja Ylivieskassa, torstaina Sievissä ja perjantaina Nivalassa. Katso tarkemmat rokotusajat osoitteesta www.kalliopp.fi/koronarokotukset