Ajankohtaista koronavirustilanteesta 22.12.2020 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 22.12.2020 

Eilen maanantaina Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Ylivieskassa todettiin yksi uusi koronavirustartunta. Tartunnan lähde ei ole tiedossa. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. 

Tartunta on Ylivieskan 52. vahvistettu koronatapaus.  Nivalan tartuntaluku on 26 ja Sievin 14. Alavieska ei toistaiseksi ole noussut THL:n koronakartalle.   

Tänään tiistaina Kallion alueella ei toistaiseksi ole vahvistettu uusia koronatartuntoja.

Joulun ajan matkailu voi lisätä riskiä koronatartuntaan ja epidemian leviämiseen. Jos joulun ja vuodenvaihteen lomien aikana on välttämätöntä matkustaa, on matkaa suunniteltaessa syytä huomioida varotoimet ja alueiden erilainen koronavirustilanne.  

Muistilista jouluna matkustavalle 

  1. Useiden sukulaisten ja ystävien luona kyläilyä on syytä välttää. 
  2. Etenkin joukkoliikenteessä on huomioitava hyvä hygienia sekä kasvomaskin käyttö.  
  3. Jos matkustat omalla autolla, taukopaikoilla kannattaa pestä käsiä, käyttää maskia ja välttää tungosta.  
  4. Koronaviruksen itämisaika on pitkä. Negatiivinen testitulos voi johtaa harhaan, jos testissä käydään varmuuden vuoksi parin päivän sisällä mahdollisesta altistumisesta. Oireet alkavat tyypillisesti 10 vuorokauden sisällä altistumisesta, ja sairastunut on tartuttava jo ennen oireiden alkua.  
  5. Riski koronavirustartunnalle on vähäinen, jos olet ollut 10 vrk karanteeninkaltaisissa oloissa ennen matkaa, ja liikut omalla autolla. 


Joulua voi turvallisin mielin viettää kotona pienellä porukalla lähipiirin kesken.  

Ulkomailta saapuvat matkailijat 

Ulkomailta Suomeen saapuville suositellaan 10 vrk omaehtoista karanteenia tai kahden testauksen strategiaa.  

Kahden testauksen strategiassa matkailijalle tehdään COVID-19-testi heti Suomeen tullessa, ja toinen testi aikaisintaan 72 h ensimmäisen testin jälkeen. Kahdella negatiivisella saa vapautuksen karanteenista. Koska koronavirustartunnan itämisaika voi olla pitkä, tartunta ei kuitenkaan välttämättä näy testissä vielä muutaman päivän sisällä mahdollisen altistumisen jälkeen. Negatiivisen koronatestin jälkeenkin on syytä välttää useissa paikoissa kiertelyä ja esimerkiksi riskiryhmään kuuluvien tapaamista.  

THL suosittaa, että 7.12.2020 tai sen jälkeen Britanniasta Suomeen tulleet hakeutuvat koronavirustesteihin, vaikka heillä ei olisi koronavirustautiin viittaavia oireita. Testauksilla pyritään varmistamaan, ettei uusi virusmuunnos leviä Suomessa mahdollisesti oireettomien tartunnan saaneiden välityksellä. Suositus koronatesteihin hakeutumisesta koskee myös henkilöitä, jotka ovat jo käyneet kerran tai kahdesti koronatestissä Britanniasta Suomeen tultuaan. 

Lue lisää: Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL )Jos matkustat kotimaassa joululomalla, huomioi varotoimet ja paikallinen koronatilanne (THL), Joulukuun 7. päivä tai sen jälkeen Britanniasta Suomeen tulleille suositellaan hakeutumista koronatestiin, oli oireita tai ei (THL)

Ylivieskan terveyskeskuksen koronanäytteenotto on suljettu 24.–27.12.2020, 1.–3.1.2021 ja 6.1.2021. Tänä aikana näytteenotto on Oulaskankaan yhteispäivystyksessä. 

Mikäli Kallion alueen koronatilanteessa tapahtuu merkittäviä muutoksia, tiedotamme niistä myös jouluna. Muussa tapauksessa ajalla 23.12.2020–6.1.2021 ajankohtaistiedotteita ei lähetetä päivittäin.  Tartuntamääriä voi seurata THL:n koronakartalta.