Ajankohtaista koronavirustilanteesta 22.8.2022

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa: 
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 22.8.2022 

Koronaepidemiatilanne on vaihdellut kesän aikana Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella. Terveydenhuollon koronanäytteenotossa positiivisia testituloksia on todettu kesän aikana noin 50–180 viikossa. Vain osa koronaan sairastuneista käy virallisessa koronatestissä. Moni toteaa tartunnan kotitestillä ja sairastaa taudin kotona.  

Kallion alueella on liikkeellä useita koronavirusvariantteja ja tauti tarttuu helposti. Uusien virusvarianttien myötä sairastuminen uuteen varianttiin voi tapahtua jopa 2 kk edellisen COVID-infektion jälkeen. Valtaosa tartunnoista on lieväoireista, mutta osalla sairastuneista oireet ovat voimakkaita. Iäkkäämpien osalta sairaalahoidon tarve on hieman lisääntynyt. 

Hengitystieinfektioista kärsiviä potilaita hoidetaan erityisjärjestelyin muun vastaanottotoiminnan yhteydessä kaikissa Kallion kunnissa. Hengitystieinfektio-oireisen potilaan tulee soittaa vastaanotolle etukäteen, jolloin hänelle annetaan puhelimessa toimintaohjeet. 

Vaikka yleisestä maskisuosituksesta on luovuttu, maskien käyttöä suositellaan riskiryhmille tilanteissa, jos turvavälejä ei pystytä pitämään. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä maskia käytetään edelleen lähikontaktissa asiakkaisiin ja potilaisiin. Maskia voi käyttää myös oman harkinnan mukaan. 

Hyvällä käsihygienialla voi ehkäistä koronan lisäksi muitakin virustauteja. 
 

THL suosittaa: 

  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes olet terve  
  • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Noudata myös muita tartunnantorjuntatoimia oman harkintasi mukaan  
  • Ota koronarokotukset. Ne suojaavat tehokkaasti koronavirustartunnan vakavalta muodolta.