Ajankohtaista koronavirustilanteesta 24.1.2022 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto poistaa kokonaan ulkotilojen kokoontumisrajoituksen Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueen kunnista 22.1.2022 alkaen. Pohjois-Pohjanmaalla yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kokoontumiskielto sisätiloissa säilyy ennallaan. Määräys on voimassa ajalla 22.1.2022-31.1.2022.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää Pohjois-Pohjanmaan alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ajalla 22.1.2022–31.1.2022. Koronapassia ei voi tällä hetkellä ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona. Rajoituksella halutaan ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä: koronaviruksen aiheuttama infektio aiheuttaa lisääntynyttä kuolleisuutta, sairaala- ja tehohoidon tarvetta sekä pitkittynyttä tautimuotoa.  

Koronatilanne vaikuttaa rauhoittuneen hieman alkuvuoden aikana Pohjois-Pohjanmaan alueella. Todettuihin tartuntamääriin vaikuttaa kuitenkin se, että testauskäytäntöjä on muutettu. Lieväoireisia ohjeistetaan sairastamaan kotona, ja viralliseen terveydenhuollon testiin ohjataan vain poikkeustilanteissa (sosiaali- ja terveysalan työntekijät, raskaana olevat, riskiryhmiin kuuluvat ja hoidon tarpeen arvioon tulevat). Koska lieväoireisia ei lähtökohtaisesti testata, kaikki alueen koronatartunnat eivät päädy THL:n tartuntatilastoihin. 

Rokote suojaa vakavalta tautimuodolta  

Koronarokotteilla pystytään estämään vakavia sairastumisia. Rokottamattomien ihmisten riski tartuntaan ja sitä kautta myös vakaviin tautimuotoihin kasvaa taudin väestöilmaantuvuuden kasvaessa. Rokottamattomat ovat syys–joulukuun aikana päätyneet covid-19-tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 14 kertaa ja tehohoitoon 27 kertaa todennäköisemmin kuin kaksi kertaa rokotetut. 

Koronarokotuksia annetaan tällä viikolla Peruspalvelukuntayhtymä Kallion kunnissa ilman ajanvarausta tiistaina, torstaina ja lauantaina. Walk in -päivinä annamme rokotuksia 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille. 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset annetaan ajanvarauksella neuvoloissa. Lisätietoja rokotusajoista ja –paikoista sekä mm. annosväleistä löytyy osoitteesta www.kalliopp.fi/koronarokotukset

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion nettisivuilta löytyy myös hyödyllistä tietoa mm. kotitestissä positiivisen testituloksen saaneille, koronaan sairastuneille sekä altistuneille.  Lue lisää: www.kalliopp.fi/koronainfo