Ajankohtaista koronavirustilanteesta 31.1.2022 

Pohjois-Pohjanmaalla voi jälleen järjestää yleisötilaisuuksia sekä yleisiä kokouksia 1.2.2022 alkaen, mutta tilaisuudet on järjestettävä terveysturvallisesti. Asiasta määräsi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 28.1.2022. Määräys velvoittaa laajasti eri toimijoita toimimaan covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi. Lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin estämiseksi on tehtävä kirjallinen suunnitelma, joka on pidettävä nähtävillä.  Lue lisää aluehallintoviraston tiedotteesta. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella esiintyy koronaa sekä muita viruksia. Lievissä hengitystieinfektion oireissa ei ole välttämätöntä hakeutua koronatestiin. Poikkeus: Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien, raskaana olevien ja riskiryhmiin kuuluvien tulee edelleen hakeutua terveydenhuollon koronanäytteenottoon, jos koronatartuntaan viittaavia oireita ilmenee.  

Kallion nettisivuilta löytyy ohjeita mm. koronavirusinfektioon sairastuneille sekä virukselle altistuneille.  

Koronarokotukset

Perusterveet 18–60-vuotiaat voivat saada kolmannen rokoteannoksen 3–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Toisen ja kolmannen rokotuksen annosväliä lyhennettiin neljästä kuukaudesta kolmeen kuukauteen viime viikolla.  

Walk in -rokotuspäivät jatkuvat Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa helmikuussa. Katso rokotusajat ja –paikat osoitteesta www.kalliopp.fi/koronarokotukset. Jos otat rokotuksen mieluummin ajanvarauksella, tarkista vapaat ajat sähköisestä ajanvarauksesta. 

5–11-vuotiaiden koronarokotuksia annetaan ainoastaan ajanvarauksella. Lasten rokotukset annetaan neuvoloissa.  

EU:n koronarokotustodistuksen hyväksyntäaika jatkossa 9 kuukautta matkustuskäytössä 

Helmikuusta 2022 lähtien EU:n koronarokotustodistukset hyväksytään matkustuskäytössä vain yhdeksän kuukauden ajan eli 270 päivää perussarjan viimeisen rokotteen saamisen jälkeen,. Kolmannen rokotteen jälkeen ei todistuksen voimassaoloa toistaiseksi rajoiteta. 

Jos toisesta rokotuksesta on yli 270 päivää, EU:n rokotustodistus ei enää kelpaa matkustamiseen EU:ssa sisäisesti. Lue lisää THL:n tiedotteesta.