Ajankohtaista koronavirustilanteesta 7.2.2022 

Koronavirus leviää Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella laajasti. Viime viikolla alueellamme todettiin 202 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa. Koronatartuntoja esiintyy nyt erityisesti kouluissa, päiväkodeissa ja perheissä. Myös yksittäisiä ikäihmisiä on sairastunut. Sairaalahoidossa on muutamia potilaita.  

Ilmaantuvuusluvut aikavälillä 24.1.–6.2. olivat Kallion alueen kunnissa seuraavat: Alavieska 2294, Sievi 1211, Ylivieska 878 ja Nivala 586. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa tartuntojen määrää 100 000 henkilöä kohti. 

Laboratoriovarmistetuissa tartuntaluvuissa näkyy vain osa alueemme koronatapauksista, sillä moni toteaa koronatartunnan kotitestillä ja sairastaa lieväoireisen taudin kotonaan. Terveydenhuollon koronanäytteenottoon ei tarvitse hakeutua, jos oireet ovat lieviä, eikä sairastunut tarvitse todistusta koronavirusinfektiosta. Riskiryhmiin kuuluvien, raskaana olevien sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevien tulee kuitenkin hakeutua oireiden ilmaantuessa terveydenhuollon koronatestiin. 

Lasten testaamista ei suositella, ellei lapsen huoltaja tarvitse todistusta.  

Sairaana on tärkeää jäädä kotiin toipumaan. Flunssaoireisena ei tule lähteä töihin, kouluun, varhaiskasvatukseen tai harrastuksiin.  

Koronavirustartuntojen leviämistä voi ehkäistä käyttämällä maskia sekä huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaetäisyydestä. Koronarokotus suojaa tehokkaasti koronavirustartunnan vaikealta muodolta.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion nettisivuilta löytyy ohjeita mm. Koronavirusinfektioon sairastuneille sekä taudille altistuneille. Tutustu materiaaliin osoitteessa www.kalliopp.fi/koronainfo

Koronarokotusten walk in -päivien ajat ja paikat löytyvät osoitteesta www.kalliopp.fi/koronarokotukset