Kallion alueella nuhakuumetta aiheuttavaa rinovirusta 

Kallion alueella  esiintyy nyt runsaasti hengitystieinfektioita, joiden oireena on lämpöilyä, lievää kuumetta, nuhaa ja yskää. Potilailta otetut koronatestit ovat olleet negatiivisia. Sen sijaan osalla potilaista on todettu nuhakuumetta aiheuttavaa rinovirusta. 

Rinovirus leviää samoin kuin esimerkiksi koronavirus COVID-19. Rinovirus leviää erityisesti käsien välityksellä, kun käsissä on eritteitä hengitysteistä, ja tartunta voi tapahtua myös pisaratartuntana. Kasvussa olevat rinovirustartunnat kertovat siitä, että käsihygieniasta huolehtiminen on Kallion alueella kesän aikana heikentynyt. Keväällä hengitystieinfektioita esiintyi alueellamme huomattavasti vähemmän. 

Kaikkia hengitystieinfektioita voi torjua yksinkertaisilla konsteilla:   

  1. noudattamalla huolellista käsihygieniaa,  
  2. yskimällä nenäliinaan tai olkavarteen ja 
  3. noudattamalla julkisilla paikoilla suositusten mukaisia turvavälejä. 

Jos sairastut flunssaan ja vointisi on hyvä, tauti ei edellytä sairaanhoitajan tai lääkärin tutkimuksia. Flunssan voi sairastaa kotona perinteisin kotihoito-ohjein sosiaalisia kontakteja välttäen.  

Jos epäilet koronaa, ota yhteyttä pandemianeuvontaan 

COVID19-koronavirusinfektion tyypillisiä oireita ovat kuume, päänsärky, yskä, lihaskivut, suolisto-oireet ja maku- tai hajuaistin muutokset. Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä Kallion pandemianeuvontaan mahdollisen koronavirustartunnan selvittämiseksi. On tärkeää, että tauti diagnosoidaan tai voidaan sulkea pois.  

Koronanäyte voidaan ottaa ns. drive in –näytteenottona, jolloin näytteenotto ei edellytä käyntiä terveyskeskuksen sisätiloissa. 

Koronavirustestejä otetaan nyt Kallion alueella runsaasti, jopa kymmeniä päivässä. 

Kallion pandemiavastaanotto, p. 08 419 5140. 

Lue lisää rinoviruksesta.

Arto Nieminen
sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri
Peruspalvelukuntayhtymä Kallion tartuntataudeista vastaava lääkäri

Miia Huhtanen
Peruspalvelukuntayhtymä Kallion hygieniahoitaja