Kallion koronanäytteenotto

Koronatestaus on tarkoitettu koronaoireisille. Tarkista tästä, missä tilanteissa koronanäytteenotto on tarpeen:

  • Jos et ole saanut koronarokotetta tai olet saanut vasta yhden rokoteannoksen, hakeudu koronatestiin jos sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita etkä ole aikaisemmin sairastanut koronaviruksen aiheuttamaa tautia tai taudin sairastamisesta on aikaa yli kuusi kuukautta. 
  • Oireettomia tai viimeisen kuuden kuukauden aikana koronavirustaudin sairastaneita henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.
  • Jos olet saanut kaksi rokoteannosta, sinun ei tarvitse hakeutua flunssaoireissa koronatestiin, vaan voit jäädä  kotiin, ellet ole altistunut koronavirukselle viimeisen kahden viikon aikana etkä työskentele sosiaali- ja terveysalalla. 
  • Alle 12-vuotias lapsi täytyy viedä koronatestiin vain, jos lapsella on tiedossa oleva altistus edellisen kahden viikon ajalta tai jos lapsen perheessä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole kahden rokotteen tai yhden rokotteen ja sairastetun koronavirustaudin antamaa suojaa.
  • Koronatestejä otetaan edelleen voinnin huononemisen takia hoidontarpeen arviointiin hakeutuvilta henkilöiltä iästä riippumatta, vaikka heillä olisikin kaksi rokotetta.

Koronatestiin voi varata ajan sähköisessä palvelussa. Kerro oireesi lyhyesti ajanvarauksen yhteydessä. Lähetettä ei tehdä, jos sinulla ei ole koronaoireita.

Jos olet oireeton ja tarvitset testin koronapassia varten, voit hakeutua yksityisen palvelun tuottajan puoleen omakustanteisesti. 

Koronanäytteiden valmistumisessa kestää tällä hetkellä noin 2–3 vuorokautta. Vastauksen valmistumista odottaessa testatun tulee noudattaa omaehtoista karanteenia.