Toimi näin jos epäilet koronavirusinfektiota (16.3.)

Kuuntele terveyspalvelujohtajamme Päivi Peltokorven haastattelu koronaan liittyen Radio Pookista 17.3. klo 7.30.

Jos sinulla on vain lieviä oireita, sairasta kotona. Jos vointisi huononee ja tarvitset arviota sairaanhoidon tarpeesta, soita OYS:n ympärivuorokautisesti palvelevaan neuvontanumeroon, p.  08 315 2655.

Jos epäilet tai tiedät olleesi tekemisissä koronavirukselle altistuneen henkilön kanssa, ei tarvitse reagoida, vaan voit elää normaalielämää. Jos saat selkeän hengitystieinfektion, joka merkittävästi huonontaa vointia, soita päivystyksen ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen. 

Arkena voit ottaa yhteyttä myös oman kuntasi terveyskeskusvastaanottoon; iltaisin ja viikonloppuisin Oulaskankaan yhteispäivystykseen, p. 08 315 7840.

Koronavirusinfektio voi Suomessa tulla kyseeseen, jos seuraavat kaksi kriteeriä täyttyvät:

 1. Taudinkuva: Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös.
   
 2. Altistumistiedot: henkilö on oleskellut 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua ulkomailla tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

  THL on avannut valtakunnallisen puhelinneuvontanumeron johon voit soittaa, kun kaipaat yleistä neuvontaa koronaviruksesta. Numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivinä klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Neuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

  Koronavirustilannetta seurataan tiiviisti koko ajan, viimeisin tieto ja toimintaohjeet löytyvät aina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta:

  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

  Usein kysytyt kysymykset:

  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19

   

  Kausi-influenssa ja muut virustaudit

  Influenssatartuntoja on esiintynyt Kallion alueella lisääntyvästi. Myös RS-virusta ja useita muita flunssaa aiheuttavia viruksia on Kalliossa runsaasti liikkeellä.

  Hyvä käsihygienia sekä yskimishygienia ovat ensiarvoisen tärkeitä.  Katso THL:n sivuilta ohjeet käsienpesuun ja yskimiseen.

  Lue lisää käsihygieniasta ja yskimisestä:  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen