Olet tässä

Erimielisyydet ja ongelmatilanteet
Perheasioiden sovittelu
Jotta lapsenne selviäisivät erostanne mahdollisimman hyvin, on tärkeää sopia lasten asiat rakentavasti teidän mahdollisista erimielisyyksistä huolimatta. Perheasioiden sovittelulla pyritään estämään erimielisyyksien kasvaminen jatkuviksi kiistoiksi ja riidoiksi.
Perheasioiden sovittelusta säädetään avioliittolain 5 luvussa ja sosiaalihuoltolain 14 §:ssä. Sovittelijat tarjoavat tukea ja apua vanhempien välisten keskustelujen edistämiseksi. Sovittelulla pyritään takaamaan arjen sujuminen ja lastenne suhteen säilyminen molempiin vanhempiin. Sovittelussa voidaan keskustella kaikista niistä kysymyksistä, joita lapsenne asioiden järjestämiseen liittyy ja joista teidän on vaikea keskenään päästä yksimielisyyteen tai olette ajautuneet umpikujaan.
Virallisia sopimuksia lapsen huoltoon, asumiseen ja tapamisiin liittyen ei sovittelussa tehdä, mutta sopimuksia voidaan alustavaasti valmistella ja ne voidaan myöhemmin lastenvalvojan luona vahvistaa. Sovittelua Kallion alueella tarjoaa perheneuvola. Perheasioiden sovittelu on vapaaehtoista ja maksutonta. Sovittelussa käytävä keskustelu on luottamuksellista.
Tuomioistuinsovittelu (Follosovittelu)
Huoltoriitaa voidaan sovitella myös käräjäoikeudessa. Se on tarkoitettu erityiseksi sovittelupalveluksi silloin, kun vanhemmilla muissa eropalveluissa tarjottu apua on osoittautunut riittämättömäksi. Tässä asiantuntija-avusteisessa huoltoriitojen sovittelussa sovittelijana toimii perheasioihin perehtynyt tuomari ja häntä avustaa vanhemmuuden ja ja lapsen kehityksen asiantuntija (psykologi tai sosiaalityöntekijä).
Vanhemmat voivat joko yhdessä tai erikseen hakea sovittelua käräjäoikeudelta. Asia voidaan siirtää sovitteluun myös vireillä olevasta oikeudenkäynnistä. Tällöin oikeudenkäynti keskeytetään odottamaan sovittelun lopputulosta. Sovittelija voi vahvistaa sovittelussa syntyneen sopimuksen, jolloin siitä tulee täytäntöönpanokelpoinen.
Huoltoriita käräjäoikeudessa
Mikäli ette pääse sovintoon lastenne asioista keskenään, lastenvalvojan luona tai sovittelussa, voitte tehdä hakemuksen käräjäoikeudelle yhteisen lapsenne/lastenne huollon, asumisen, tapaamisoikeuden ja elatusavun määräämiseksi. Käräjäoikeus voi hakemuksesta myös muuttaa lapsen asioissa aiemmin annettu päätöstä tai vahvistettua sopimusta, jos lapsen tai vanhempien olosuhteet ovat muuttuneet tai muutoin on aihetta.
Käräjäoikeus voi käsittelyn yhteydessä pyytää sosiaalitoimelta selvityksen perheen tilanteesta. Selvityksen tekijät tekevät kotikäynnin/käyntejä molempien luokse, selvittävät lapsen mielipiteen ja hankkivat tarvittaessa tietoja muilta viranomaisilta. Selvityksessä arvioidaan mm. vanhemmuutta hyvän hoidon ja kasvatuksen näkökulmasta, miten ja missä määrin vanhempi on osallistunut lapsen hoitoon, kykyä tarjota lapselleturvallinen, hellä ja ymmärtäväinen kasvuympäristö, vanhempien terveydentila, taloustilanne sekä asumisjärjestelyt. Sosiaalitoimen selvityksen valmistumisen jälkeen vanhemmat kutsutaan pääkäsittelyyn, jonka päätteeksi käräjäoikeus antaa asiassa päätöksen.
Väkivalta tai sen uhka
Erotilanteeseen voi liittyä väkivaltaa sen uhkaa. Väkivallan uhreille ja tekijöille löytyy apua. Sitä voi etsiä sekä julkiselta puolelta että järjestöistä.
Välitön hätä: Yleinen hätänumero 112
Kallion sosiaalipäivstys: kiireellinen lastensuojelu virka-aikana, p. 08 419 5709.
Virka-ajan ulkopuolella arkisin klo 16–8 ja viikonloppuisin ympäri vuorokauden yhteydenotto tapahtuu soittamalla hätäkeskukseen, puhelinnumeroon 112.
Ensi- ja turvakodit
Turvakoti on tarkoitettu perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille, sukupuoleen tai ikään katsomatta. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa milloin vain, asuinkunnasta riippumatta. Turvakotijakson pituus määritellään yksilöllisesti jokaisen perheen kanssa. Yhteystiedot:
- Kokkola, p. 044 336 0056, aina.ohjaajat [at] kokkolanensijaturvakoti.fi
- Raahe, p. 044 282 4211, toimisto [at] raahenensijaturvakoti.fi
- Oulu, p. 0400 581 606
Muu julkinen apu ja tuki
- perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluneuvonta
- terveyskeskukset
- äitiys- ja lastenneuvolat
- terapiakeskus
- kriisiryhmät
Järjestöjen tarjoamaa apua uhreille
- Ensi- ja turvakotien liitto
- Nettiturvakoti
- Naisten Linja
- Raiskauskriisikeskus Tukinainen
- Monika-Naiset ry
- Nollalinja, 080 005 005 (auki 24/7).
Talouden suunnittelu
- Kallion aikuissosiaalityö p. 044 4195729 /neuvonta
- Talous- ja velkaneuvonta: Ylivieskan toimipiste /Tuija Vähäkangas p. 029 566 1312
- Seurakuntien diakoniatyö
- Ylivieska diakoniatoimisto Toimitalo Pietari, päivystyspuhelin 044 7118 670, ti–to klo 8.30–10.
- Alavieskan diakoniatyöntekijää voit pyytää käymään kotonasi tai sopia keskusteluajan diakoniatoimistolle. Työntekijä päivystää diakoniatoimistossa ke klo 12–13 ja to klo 9–10. p. 050 302 4765.
- Sievin diakoniatyöntekijä, p. 040 563 8418.
- Nivalan diakoniatyöntekijältä voit varata ajan tiistaina tai torstaina klo 9–10.30 päivystysnumerosta 044 744 0702.
Hyödylliset linkit:
Huoli lasten hyvinvoinnista
Eron yhteydessä vanhemmilla tai muilla lapsen lähipiiriin kuuluvilla tahoilla voi herätä huoli lapsen tasapainoisesta kasvusta ja kehityksestä. Palvelutarpeen arviointitiimi Arvi tekee silloin tarvittaessa palvelutarpeen selvityksen. Lapsen kasvuoloja kartoitetaan yhdessä lapsen, vanhempien ja muiden lapsen elämänpiiriin kuuluvien (esim.neuvola, päivähoito, koulu) kanssa. Esille tulleet asiat kootaan kirjalliseen yhteenvetoon, joka käsitellään yhdessä koko perheen kanssa. Palvelutarpeen selvityksen valmistumisen jälkeen mietitään yhdessä millaista tukea perhe tarvitsee tai siirtyykö lapsi sosiaalityöntekijn päätöksellä lastensuojelun asiakkuuteen.
Kaikilla perheillä ja lapsilla on joskus vaikeuksia ja eron yhteydessä vaikeudet voivat kärjistyä. Useimmiten erilaiset ongelmat ratkeavat lapsen omassa elinpiirissä. Joskus vaikeudet ovat kuitenkin sellaisia, että niiden ratkaisemiseen tarvitaan lastensuojelun tukea. Lastensuojelussa avohuollon tukitoimet ovat ensisijaisia tuen muotoja. Lastensuojelun tehtävänä on tukea vanhempia ja huoltajia lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa.
Lastensuojelun työskentely käynnistyy useimmiten lastensuojeluilmoituksesta, jonka kiireellisyyden lastensuojelun sosiaalityöntekijä arvioi. Tarkempaa tietoa lastensuojelun prosessista saat Kallion nettisivuilta.
Hyödyllisiä linkkejä
Perheasioiden neuvottelukeskus
Sosiaalihuoltolain mukainen perhetyö
Läheinen parisuhde (Väestöliitto)
Mannerheimin lastensuojeluliitto
Perheasioiden sovittelu -esite
Ensi- ja turvakodit:
Kokkola, p. 044 336 0056
Raahe, p. 044 282 4211
Oulu, p. 0400 581 606