Olet tässä

Koronainfo

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa koronavirustilanteesta nettisivuillaan ja sosiaalisessa mediassa. Tältä sivulta löydät tiedotteemme sekä hyödyllisiä linkkejä aiheeseen liittyen.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 6.4.2020

THL on päivittänyt karttasovellusta, johon on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista COVID-19-tapauksista Suomessa. Sovellus löytyy osoitteesta thl.fi/koronakartta. Siirry sovellukseen

Sovelluksessa esitetään varmistetut tapaukset Suomessa sekä niiden ilmaantuvuus, eli tapausten määrä 100 000:ta asukasta kohden. Nämä tiedot ovat nyt saatavissa sairaanhoitopiirijaottelun lisäksi myös kunnittain, mikäli kunnassa on enemmän kuin neljä COVID-19-tapausta. Jos kunnassa on 0–4 tapausta, tautitapaustietoja ei henkilötietojen yksityisyyden turvaamiseksi ilmoiteta.

THL:n listauksessa ei 6.4. aamupäivällä ollut yhtään Kallion alueen kuntaa.

Karttasovelluksen tiedot perustuvat tartuntatautirekisterin tietoihin. Näytteenottopäivästä kuluu noin 2–4 päivää ennen kuin näyte on analysoitu, kirjattu ja tieto on päivittynyt tartuntatautirekisteriin. Karttasovelluksen tiedot päivitetään joka aamu klo 9.30.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti eilen 5.4., että PPSHP:n alueella on todettu 73 varmennettua koronatartuntaa. ​Oulun yliopistollisessa sairaalassa on hoidossa yhteensä kahdeksan koronapotilasta. Neljä potilasta on vuodeosastohoidossa ja neljä tehohoidossa. Lue koko PPSHP:n tiedote.

Kansalaiskirje koronaviruksesta on lähtenyt koteihin

Kansalaiskirje koronaviruksesta on lähtenyt jakeluun. Kirje jaetaan jokaiseen kotiin Suomessa niin, että se on perillä viimeistään 9. huhtikuuta 2020. Kirjeellä pyritään varmistamaan, että jokainen kansalainen saa tietoa koronaviruksesta ja virukseen varautumisesta.

Kansalaiskirje sisältää saatekirjeen sekä kolme koronavirukseen liittyvää ohjetta:

 • Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnalta
 • Jos sairastut tai hoidat sairastunutta läheistä kotona
 • Toimintaohjeita yli 70-vuotiaille

Lue lisää.

THL selvittää yksilöllistä alttiutta sairastua vaikeaan koronavirusinfektioon

THL tiedotti 6.4., että se aloittaa uuden kansallisen tutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, miten yksilölliset tekijät, kuten perimä ja elintavat, vaikuttavat vaikean koronavirusinfektion syntyyn. Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirusinfektio etenee erilaisilla ihmisillä ja millaisia oireita se aiheuttaa.

Koko Suomen kattavaan tutkimukseen kutsutaan pääasiassa sairaalahoitoon joutuvia henkilöitä, joilla epäillään tai joilla on todettu koronavirustartunta. Myös lievemmin sairastuneita kutsutaan mukaan. THL toteuttaa tutkimuksen yhdessä kaikkien yliopistosairaaloiden, monien muiden sairaanhoitopiirien ja Terveystalon kanssa. Näytteenkeräys on alkanut osassa maata.

Lue lisää

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 3.4.2020

Hallitus päätti 30.3. jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta 2020 saakka. Kallion alueella tämä tarkoittaa sitä, että vierailukiellot esimerkiksi palveluasumisen yksiköihin jatkuvat 13.5. saakka. Myös ryhmätoiminta on tauolla siihen saakka.

Suojavarusteiden riittävyydestä on keskusteltu valtakunnallisella tasolla ja paikallisesti. Varustetilanne on Kalliossa tällä hetkellä vakaa, ja näyttää siltä, että varusteet riittävät suojautumista vaativissa tehtävissä työskentelevän henkilöstön tarpeisiin. Varustetilauksia on jatkuvasti vetämässä. 

Koronavirustilanne on yhä alueellamme rauhallinen. Mikäli sinulla on varattuna aika esimerkiksi lääkärille, sairaanhoitajalle tai sosiaalipalveluihin, voit hyödyntää sinulle varatun ajan tavalliseen tapaan. Mikäli mahdollista, varatut ajat kannattaa nyt käyttää, sillä vastaanottomme saattavat ruuhkautua, kun koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat ohi.  Jos sinulla on flunssaoireita, peru kiireetön ajanvarauksesi ja toivu rauhassa kotona.

Koska yksiköissämme ei tällä hetkellä voi vierailla, voit pitää yhteyttä omaiseesi palvelukodissa tai vuodeosastolla muulla tavoin. Jos läheiselläsi ei ole omaa puhelinta, voit soittaa hoitajien puhelimeen. Myös kortit ja kirjeet otetaan ilolla vastaan!

Muistutamme vielä, että Kallio ei tiedota alueen koronavirustartunnoista. Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti tartunnoista tiedotetaan sairaanhoitopiireittäin. Tämänhetkisen tiedon mukaan (3.4.) Pohjois-Pohjanmaalla positiivisia koronanäytteitä on otettu nyt yhteensä 66 kappaletta.  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaistiedotteen löydät tästä linkistä. 

Vaikka tartuntoja ei kerrota kuntakohtaisesti, kannustamme edelleen kaikkia alueemme asukkaita osallistumaan infektioiden torjuntaan pitämällä yllä hyvää käsihygieniaa, muistamaan ohjeet yskimisen tai aivastelun varalle, sekä välttämään kokoontumisia.

Luotettavaa tietoa koronavirustilanteesta löydät THL:n sivuilta.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 30.3.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ei enää tiedota alueen koronavirustartunnoista. Päätös perustuu valtakunnalliseen linjaukseen, jonka mukaan potilastilanne raportoidaan tällä hetkellä sairaanhoitopiirien tasolla potilassuojan takia.

– Ymmärrämme, että alueemme mahdolliset tartunnat kiinnostavat asukkaita. Toivomme kuntalaisten kuitenkin muistavan, että tieto laboratoriotestein todetuista tartunnoista ei kerro kattavasti viruksen levinneisyydestä, sillä kaikkia oireisia ei testata. Kannustamme kaikkien jäsenkuntiemme asukkaita noudattamaan viranomaisten ohjeita infektioiden torjumiseksi, kertoo Kallion terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa edelleen koronavirustilanteen vaikutuksista sen toimintoihin. Lisäksi jaamme tietoa epidemian hillitsemiseksi.

Lue lisää:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 27.3.2020

Yli 70-vuotiaat ovat poikkeuslain nojalla velvoitettuja pysymään kotona karanteenin kaltaisissa oloissa. Myös muiden on syytä välttää tarpeetonta ihmisten ilmoilla liikkumista ja kokoontumisia.

Omasta kunnosta on tärkeää pitää huolta myös poikkeusaikoina. Kotivoimisteluun löytyy runsaasti vinkkejä netistä. Päivän voi aloittaa vaikkapa tällä aamujumpalla.

Tässä linkki helppoon jumppavideoon, jonka kesto on parikymmentä minuuttia. Lisää maksuttomia liikkeitä, valmiita ohjelmia ja eri tasoisia jumppaohjeita löytyy osoitteesta https://www.voitas.fi/ . Voitas.fi on Ikäinstituutin liikepankki ikäihmisten voima- ja tasapainoharjoitteluun.

Voit hyvin myös nauttia keväisestä säästä ja jaloitella ulkona kunhan pidät käsivarren mitan verran etäisyyttä muihin. 

Ikäinstituutin aamujumppa:

Aamujumppajuliste

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 26.3.2020

Poikkeusoloista huolimatta Kallion toiminnot pyörivät tällä hetkellä normaalisti. Jos sinulla ei ole flunssaoireita, voit asioida turvallisin mielin mm. lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla, röntgenissä, laboratoriossa, neuvolassa, terapiakeskuksessa ja perhe- ja sosiaalipalveluissa. Suun terveydenhuollon kiireettömät hoidot ovat nyt tauolla. 

Flunssaoireista kärsivien vastaanotot Ylivieskassa ja Nivalassa sijaitsevat erillään muusta toiminnastamme jotta altistumista tapahtuisi mahdollisimman vähän. Kaikessa asioinnissa kannattaa muistaa huolellinen käsihygienia sekä turvaväli muihin samassa tilassa oleviin. Yskiessäsi suojaa suusi hihalla tai kertakäyttöisellä nenäliinalla. 

Mikäli kärsit lievistä flunssaoireista, pode tauti rauhassa kotona. Jos oireesi pahenevat, soita pandemiavastaanottoon, p. 08 419 5140 ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan. . 

Ryhmätoiminta ja vierailut mm. palvelukoteihin on tällä hetkellä poikkeuslain nojalla kielletty, muutoin olet tervetullut asioimaan kanssamme. 

Koronainfo - ota yhteyttä oikeaan paikkaan

Onko kuva liian pieni? Näet sen isompana tästä linkistä.

 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 25.3.2020

Kallion alueella tilanne koronaviruksen osalta on edelleen rauhallinen eikä uusia tartuntoja ei ole todettu. Pandemiavastaanotollamme on tehty yhteensä 20–30 laboratoriotestiä. Testejä tehdään myös OYS:ssa, Oulaskankaan sairaalassa sekä Kokkolassa. 

Muistutamme, että tehokkain keino estää virusta leviämästä on pysyä kotona ja rajoittaa kontakteja muihin ihmisiin. 

Kallion vastaanotoilla toiminta jatkuu tavalliseen tapaan. Poikkeuksena suun terveydenhuolto, jonka kiireettömät ajat ovat joitain oikomishoitoja lukuunottamatta tauolla. Voit tarkistaa poikkeusolojen aiheuttamat muutokset yksiköissämme täältä:  www.kalliopp.fi/koronainfo -> Poikkeusolojen vaikutukset Kallion palveluissa. Jos olet terve eikä sinua ole määrätty karanteeniin tai karanteeninomaisiin oloihin, voit asioida esimerkiksi laboratoriossa. Muista varata aika laboratorioon etukäteen jotta vältyt odottelulta. 

Myös sosiaalipalvelut palvelevat normaalisti.

Huolehdi asioidessasi hyvästä käsihygienasta sekä turvavälistä kanssaihmisiin. Jos yskittää, yski hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.  

Oheisesta kuvasta voit tarkistaa, miten korona vaikuttaa arkeesi. 

Näin korona vaikuttaa arkeesi

 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 24.3.2020

Uusia tartuntoja ei ole todettu. Tartuntoja estetään tehokkaimmin sosiaalisia kontakteja välttämällä sekä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Kaikki koronatiedotteemme ja muuta hyödyllistä tietoa löydät Koronainfo-sivulta.

Psyykkisen ensiavun puhelinpalvelu avattu

Kallio on avannut psyykkisen ensiavun puhelimen, johon voit soittaa, jos koronatilanne huolestuttaa sinua henkisesti ja koet psyykkistä oireilua, esimerkiksi ahdistusta tilanteen takia.

p. 08 4195190, avoinna ma–pe klo 9–15.

Huolipuhelimeen vastaavat terapiakeskuksen työntekijät.

Psyykkisen ensiavun puhelimessa ei anneta hoidollisia neuvoja infektioepäilyhin tai hoitoon liittyen - näissä asioissa opastavat

 • Kallion pandemiavastaanotto, p. 08 419 5140, ma–pe klo 8–16
 • OYS:n neuvontanumero (24h), p.  08 315 2655
 • THL:n neuvonta, p. 0295 535 535, ma–pe klo 8–21 , la klo 9–15

Joko seuraat?

Tiesithän, että löydät meidät myös Facebookista ja Twitteristä (@ppkykallio) sekä Instagramista (ppky_kallio)?

Ajankohtaista koronavirustilanteesta (23.3.)

Kallion alueen ensimmäinen koronavirustartunta todettiin viime viikolla. Uusia tartuntoja ei ole ilmennyt. Tartuntoja estetään tehokkaimmin sosiaalisia kontakteja välttämällä sekä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla.

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa jatketaan valmistautumista pandemiatilanteen mukaisesti valtakunnallisia ohjeita noudattaen. Pandemiapoliklinikka avautuu ti 24.3.2020 myös Nivalassa apuvälinelainaamon tiloissa. 

Niille kotikaranteenissa oleville, joille Kallion tartuntataudeista vastaava lääkäri määrännyt karanteenin, soitetaan Kalliosta päivittäin. Kiitos kaikille puheluitamme vastaanottaneille! 

Karanteeniohjeet vaihtelevat ja jonkin verran muuttuvatkin riippuen altistuneen tai hänen perheensä tilanteesta. Jokaisen tulee noudattaa hoitohenkilökunnalta saamiaan ohjeita. 

Suosittelemme alueemme asukkaita seuraamaan ajankohtaisia tutkitun tiedon lähteitä. Rajaa kasvoikkain kohtaamiset niin vähiin kuin mahdollista, pese käsiä, noudata yskimishygieniaa sekä välitä ja arvosta itseäsi ja kanssakulkijoitasi. Näin toimien suojaamme sekä itseämme että suuremmassa riskissä olevia erilaislta tartunnoilta. 

Kallion koronatiedotteet ja hyödyllisiä linkkejä löydät kohdasta Koronainfo.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta (20.3.)

Kallion alueella todettiin eilen alueemme ensimmäinen koronavirustartunta. Tänään 20.3.2020 uusia tartuntoja ei ole ilmennyt. Tartuntoja estetään tehokkaimmin sosiaalisia kontakteja välttämällä sekä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla.

Poikkeusolot ja päivittäin muuttuva koronavirustilanne on haaste luotettavan tiedon kululle, ja huhut sekä väärä tieto lähtevät helposti liikkeelle. Alueelle nyt annetut altistuneiden karanteeniohjeet saattavat myös hämmentää, koska ohjeet ovat aina yksilön ja perheen tilanteesta ja tiukasti altistuspäivästä riippuvaisia. Ohjeet myös muuttuvat, jos oireilua alkaa ilmetä. 

Sekä altistuneen että ulkomailta tulleen ohje arkielämästä on samanlainen, oireeton on karanteenissa  ja perheenjäsenet voivat käydä töissä ja kaupassa ja asioida. Muutoin noudatetaan valtionhallinnon linjauksia, eli sosiaalisia kontakteja vältetään ja kohdatessa pidetään turvaväli.

Tilanne muuttuu, jos altistunut tai perheenjäsenet alkavat oireilla (esim. lihaskipua, lämpöilyä, hengitystietuntemuksia). Jos näin tapahtuu, koko perhe alkaa noudattaa karanteenisääntöjä ja on yhteydessä  pandemianeuvontaan, ellei ole jo saanut muita ohjeita.

Luotettavaa tietoa koronavirukseen liittyen löydät täältä: 

Lue myös Kallion infektiosairauksien erikoislääkäri Arto Niemisen haastattelu tästä linkistä (Kalajokilaakso.fi). Nieminen painottaa, että alueella havaitusta tartunnasta huolimatta hysteriaan ei ole aihetta, ja että Kalliossa pandemiaan on varauduttu hyvin. Nieminen toteaa myös, että sairastunutta tai altistunutta ei saa syrjiä, vaan heille pitää antaa psyykkistä tukea.

Päivitetty: koronavirustartunta Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella (19.3., täydentää aiempaa tiedotetta)

Turvataksemme kuntayhtymän infektiosairauksien erikoislääkärin työrauhan, tiedotusvastuu siirtyy Peruspalvelukuntayhtymä Kallion ylilääkäri Ritva Kanervolle, p. 040 635 5373.

Nivalassa on todettu Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueen ensimmäinen koronavirustartunta. Tartunta on varmistettu laboratoriokokeella. Altistuneet on kartoitettu, eikä altistuneiden tarvitse olla huolissaan. Olemme altistuneisiin yhteydessä tämän päivän aikana. Varotoimenpiteenä yksi päiväkoti on suljettu.

Tartunta on peräisin ulkomailta. 

Emme anna sairastuneesta tarkempia tietoja koska emme voi paljastaa yksilön terveydentilaan liittyviä tietoja tartunnan saaneen henkilöllisyyden suojelemiseksi. 

Vetoamme kuntalaisiin, että kaikki Kallion alueen asukkaat noudattavat valtiohallinnon linjauksia, mm. välttävät kokoontumisia ja tarpeetonta matkustamista. Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien suojeleminen on äärimmäisen tärkeää koronatartuntojen leviämisen estämiseksi. Noudata edelleen erittäin huolellista käsi- ja yskimishygieniaa. 

Lisätietoja:

 • Vs. tartuntataudeista vastaava lääkäri Ritva Kanervo, p. 040 635 5373
 • Terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi, p. 044 419 5002 

Ensimmäinen koronavirustartunta Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella (19.3.)

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Tartunta on varmistettu laboratoriokokeella. Altistuneita on kartoitettu, ja heihin ollaan yhteydessä tämän päivän aikana. Varotoimenpiteenä yksi päiväkoti suljetaan.

Tartunta on peräisin ulkomailta. 

Emme anna sairastuneesta tarkempia tietoja yksityisyydensuojan perusteella. 

Lisätietoja:

 • Tartuntataudeista vastaava lääkäri Arto Nieminen, p. 040 804 2777
 • Terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi, p. 044 419 5002 

Poikkeusolojen vaikutukset Kallion toiminnoissa 18.3.–13.4. (19.3.)

Suomen hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa 16.3.2020, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot (18.3.-13.4.2020). Poikkeusolot vaikuttavat myös Kallion yksiköiden toimintaan. Täydennämme listaa tilanteen edetessä.

Eläinlääkäripalvelut ja terveysvalvonta. Ajalla  18.3.-13.4.2020 kaupungineläinlääkärit hoitavat ensisijaisesti kiireelliset tuotantoeläin- ja seuraeläinsairaudet niin, että tuotantoeläinten sairaudet hoidetaan kiireellisimpinä. Kiireettömät tuotanto- ja seuraeläintapaukset siirretään myöhempään ajankohtaan. Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella noudatetaan Ruokaviraston koronaerityistilanteesta antamia ohjeita.Lue tarkemmat ohjeet tästä linkistä.

Laboratoriot toimivat ma 23.3. alkaen vain ajanvarauksella. Voit varata ajan sähköisesti osoitteesta www.kalliopp.fi > sähköinen ajanvaraus tai puhelimitse numeroista 040 635 5198 ja 040 635 5146.

Fysioterapian ryhmätoiminta on toistaiseksi peruttu kaikissa toimipisteissä.

Nivalan apuvälinelainaamo siirtyy maanantaina 23.2. toimimaan Ylivieskan apuvälinelainaamon yhteydessä.

Kiireetön hammashoito jää tauolle 19.3.–13.4. Tauon aikana Kallion suun terveydenhuollossa hoidetaan vain päivystysasiakkaat. Oikomishoidot jatkuvat osittain. Lisätietoja: Suun terveydenhuollon ajanvaraus, p. 08 419 5380

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjauksen puhelinaikaa laajennetaan. Palveluohjausta on tarjolla 19.3.–30.4. maanantaista perjantaihin klo  9–11 ja 12–15. Palveluohjaaja Virpi Hemmilä, p. 044 419 5719 (Ylivieska-Alavieska), palveluohjaaja Jaana Linnam p. 044 419 6513 (Nivala-Sievi), palveluohjaus [at] kalliopp.fi

Vanhusten päivätoiminta suljetaan.

Kuntouttava työtoiminta suljetaan. Työ- ja toimintakeskukset toimivat supistetusti.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Myös ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa ovat kiellettyjä,  pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden mm. saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso. Ole aina yhteydessä yksikköön ennen kuin menet vierailulle.

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään karaanteeninomaisissa oloissa

Kalliossa on avattu oma pandemiavastaanotto, jossa hoidetaan vain hengitystieinfektio-oireisia potilaita. Vastaanotolle tulee olla aina ensin yhteydessä puhelimitse tartuntavaaran vähentämiseksi. Numero on p. 08 419 5140.

Koronavirukseen liittyvä huolen ja epävarmuuden sietäminen (19.3.)

Huolestuttaako koronavirus? Onko sinulla huoli omasta tai läheisen terveydestä? Psykiatrian asiantuntijat vastaavat, miten suhtautua koronaviruksen aiheuttamiin huoliin. Lue lisää osoitteessa www.mielenterveystalo.fi.

​​​Ajatus siitä, että sairastuisi koronavirukseen herättää monissa ahdistusta tai pelkoa, vaikka virus onkin useimmille vaaraton. Laajamittaisten varotoimenpiteiden tarkoituksena on huolehtia, ettei virus leviä tarpeettomasti.

​​Viruksen leviämistä voi ehkäistä pesemällä kädet runsaalla vedellä ja saippualla erityisesti ennen ruokailua ja sisälle tullessa, sekä aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut. Kasvojen koskettelua ja kättelyä kannattaa välttää.

Seuraa luotettavia tiedonlähteitä. Laadukas ja luotettava tieto lievittää ahdistusta. Huhut ja kauhukuviin keskittyminen taas voivat aiheuttaa ahdistusta. 

Pidä yhteyttä läheisiin ja tukekaa toisianne. Hankalissa tilanteissa läheisten seura parantaa mielialaa. Riskiryhmiin kuuluvia on tärkeä suojella, mutta aikaa voi viettää yhdessä myös etäyhteyksien avulla. Keskustelkaa luottavien tiedonlähteiden antamista ohjeista. Jutelkaa arkisista asioista.​​​​​

Lue lisää: Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen. (Mielenterveystalo.fi)

Laboratorioon vain ajanvarauksella (19.3.)

Nivalan ja Ylivieskan laboratoriossa asioidaan ensi viikon maanantaista lähtien pelkästään ajanvarauksella. Näin pyrimme vähentämään odotusauloissa odottavien asiakkaiden määrää ja ehkäisemään infektioiden leviämistä.

Voit varata ajan sähköisesti osoitteesta www.kalliopp.fi > sähköinen ajanvaraus tai puhelimitse numeroista 040 635 5198 ja 040 635 5146.

Tule laboratorioajallesi noin 15 minuuttia ennen varattua aikaa mutta älä aikaisemmin.

Ajankohtaista koronaviruksesta (18.3.)

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ollaan siirtymässä Suomen hallituksen yhdessä tasavallan presidentin kanssa toteamaan poikkeusolotilanteeseen joka on voimassa 13.4. saakka. Tarkoitus on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta. Kallion alueella ei 18.3. ole todettuja koronatartuntoja.

Asetuksen vaikutukset Kallion toiminnassa

Kallion palveluista vanhusten päivätoiminta ja kuntouttava työtoiminta suljetaan. Työ- ja toimintakeskukset toimivat supistetusti.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Myös ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa ovat kiellettyjä,  pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden mm. saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso. Ole aina yhteydessä yksikköön ennen kuin menet vierailulle.

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään karaanteeninomaisissa oloissa.

Olemme koonneet listaa ruokakaupoista joista saa ruokaa kotiin tai noudettuna.  Lista on tämän tiedotteen lopussa. Muistathan, että jos et itse voi noutaa ostoksia ja joku noutaa ostokset puolestasi, hoida asiasta sopiminen puhelimitse ja pyydä että ostokset jätetään ovesi ulkopuolelle kontaktin välttämiseksi.  

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluneuvonnan aukioloajat tulevat laajenemaan nykyisestä. Tällä hetkellä palveluneuvonta on auki 2 tuntia päivässä.

Kallion pandemiavastaanotto on nyt auki

Kalliossa on avattu oma pandemiavastaanotto, jossa hoidetaan vain hengitystieinfektio-oireisia potilaita. Vastaanotolle tulee olla aina ensin yhteydessä puhelimitse tartuntavaaran vähentämiseksi. Numero on p. 08 419 5140. Numero palvelee kaikkia erilaisista flunssaoireista kärsiviä. Pandemiavastaanotto toimii Ylivieskan terveyskeskuksen erityistyöntekijöiden tiloissa. Tiloihin on oma sisäänkäynti Kirkkotien puolelta (ovi 13). Nivalan pandemiavastaanotto avataan myöhemmin, mikäli vastaanoton tarve kasvaa.

Alueella esiintyy nyt paljon influenssaa, RS-virusta ja muitakin hengitystieinfektioita. Koronavirusinfektion oireet voivat olla hyvin samantyyppiset. Taudinaiheuttajasta riippumatta, jos oireesi ovat lieviä, lepää kotona ja vältä sosiaalisia kontakteja vähintään 7 vrk ajan. Voit palata töihin, kun olet ollut oireeton vähintään 2 vrk ajan. Koronavirusnäytteenottoa tullaan kohdentamaan erityisesti riskiryhmiin, koska testauskapasiteetti on toistaiseksi hyvin rajallinen.

Jos oireesi vaativat terveydenhuollon arviota, ota yhteyttä OYS:n ympärivuorokautisesti palvelevaan neuvontanumeroon, p.  08 315 2655. Arkipäivinä voit olla yhteydessä myös Kallion pandemiavastaanoton puhelinnumeroon 08 419 5140 ja iltaisin tai viikonloppuisin Oulaskankaan yhteispäivystykseen, p. 08 315 7840. Voit täyttää myös omaolon oirearvion osoitteessa www.omaolo.fi.

Kannustamme Kallion alueen asukkaita pitämään huolta terveydestään ja toisistaan näinä poikkeuksellisina aikoina. Seuraa ilmoitteluamme osoitteessa www.kalliopp.fi sekä sosiaalisen median kanavissamme. Viimeisin tieto koronavirukseen liittyen löytyy osoitteesta www.thl.fi.

Lisätietoa:

Päivi Peltokorpi, terveyspalvelujohtaja, p. 044 419 5002.

Kallion alueen ruokakaupat, joissa keräily- tai kotiinkuljetuspalvelu

Palvelu on maksullista. Tarkista hintatiedot kaupastasi. 

Kiireetön hammashoito tauolle 13.4. saakka (18.3.)

Valmiuslain nojalla Peruspalvelukuntayhtymä Kallion kiireetön hammashoito jää tauolle 19.3.–13.4. Tauon aikana Kallion suun terveydenhuollossa hoidetaan vain päivystysasiakkaat. Oikomishoidot jatkuvat osittain.

Olemme yhteydessä asiakkaisiin, joilla on kiireetön aika varattuna tauon ajalle.

Lisätietoja:

 • Suun terveydenhuollon ajanvaraus, p. 08 419 5380
 • Ylihammaslääkäri Sakari Mustakallio, p. 044 419 5393

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjauksen puhelinajat laajenevat  (18.3.)

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjauksen puhelinaikaa laajennetaan. Palveluohjausta on tarjolla 19.3.–30.4. maanantaista perjantaihin klo  9–11 ja 12–15.

Voit soittaa perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjaajalle, mikäli sinulla on esimerkiksi perhe-elämään, arjen hallintaan tai talouteen liittyviä haasteita. Palveluohjaaja voi opastaa paitsi Kallion palveluihin, myös esimerkiksi kuntien ja Kelan palveluihin liittyen. 

Lue lisää palveluohjauksesta. 

Toimi näin jos epäilet koronavirusinfektiota (16.3.)

Kuuntele terveyspalvelujohtajamme Päivi Peltokorven haastattelu koronaan liittyen Radio Pookista 17.3. klo 7.30.

Jos sinulla on vain lieviä oireita, sairasta kotona. Jos vointisi huononee ja tarvitset arviota sairaanhoidon tarpeesta, soita OYS:n ympärivuorokautisesti palvelevaan neuvontanumeroon, p.  08 315 2655.

Jos epäilet tai tiedät olleesi tekemisissä koronavirukselle altistuneen henkilön kanssa, ei tarvitse reagoida, vaan voit elää normaalielämää. Jos saat selkeän hengitystieinfektion, joka merkittävästi huonontaa vointia, soita päivystyksen ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen. 

Arkena voit ottaa yhteyttä myös oman kuntasi terveyskeskusvastaanottoon; iltaisin ja viikonloppuisin Oulaskankaan yhteispäivystykseen, p. 08 315 7840.

Koronavirusinfektio voi Suomessa tulla kyseeseen, jos seuraavat kaksi kriteeriä täyttyvät:

 1. Taudinkuva: Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös.
   
 2. Altistumistiedot: henkilö on oleskellut 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua ulkomailla tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

  THL on avannut valtakunnallisen puhelinneuvontanumeron johon voit soittaa, kun kaipaat yleistä neuvontaa koronaviruksesta. Numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivinä klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Neuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

  Koronavirustilannetta seurataan tiiviisti koko ajan, viimeisin tieto ja toimintaohjeet löytyvät aina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta:

  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

  Usein kysytyt kysymykset:

  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19

  Kausi-influenssa ja muut virustaudit

  Influenssatartuntoja on esiintynyt Kallion alueella lisääntyvästi. Myös RS-virusta ja useita muita flunssaa aiheuttavia viruksia on Kalliossa runsaasti liikkeellä.

  Hyvä käsihygienia sekä yskimishygienia ovat ensiarvoisen tärkeitä.  Katso THL:n sivuilta ohjeet käsienpesuun ja yskimiseen.

  Lue lisää käsihygieniasta ja yskimisestä:  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

  Ikäihmisten päivätoiminta tauolla 29.3. saakka (16.3.)

  Ikäihmisten päivätoiminta Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on tauolla 29.3.2020 saakka koronavirus tilanteen vuoksi. 

  Tarttuuko COVID-19 koronavirus elintarvikkeiden tai eläinten välityksellä? Miten kotieläintiloilla kannattaa toimia? (13.3.)

  Saamme kysymyksiä koronasta niin tuotantoeläimiin kuin elintarvikkeisiinkin liittyen. Ruokaviraston ja Eläinten terveys ry:n sivuilla on asiasta tietoa: 

   

  Ajankohtaista

  Ajankohtaista koronaviruksesta (thl.fi)/About coronavirus/Om coronaviruset

  Varmistetut koronavirustartunnat Suomessa (kartta, THL)

  PPSHP: Koronavirus (COVID-19)

  Eläimet ja koronavirus: ruokavirasto.fi, ett.fi

  Poikkeusolojen vaikutukset Kallion palveluissa

  Pese kätesi oikein  -video (THL)

  Yski oikein -video (THL)

  Epäiletkö koronavirusta?

  Oirearvio (www.omaolo.fi)

  Kallion pandemiavastaanotto, 
  p. 08 419 5140

  OYS:n 24h neuvontanumero,
  p.  08 315 2655

  Oulaskankaan yhteispäivystys,
  p. 08 315 7840

  Psyykkinen tuki

  Psyykkisen ensiavun puhelinpalvelu
  p. 08 419 5190,
  ma–pe klo 9–15.

  Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen. (Mielenterveystalo.fi)

  Kuntien koronatiedotus

  Alavieska

  Nivala

  Sievi

  Ylivieska