Olet tässä

Koronanäytteenotto

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion koronatestaus on tarkoitettu koronaoireisille. Tarkista tästä, missä tilanteissa koronanäytteenotto on tarpeen:

  • Jos et ole saanut koronarokotetta tai olet saanut vasta yhden rokoteannoksen, hakeudu koronatestiin jos sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita etkä ole aikaisemmin sairastanut koronaviruksen aiheuttamaa tautia tai taudin sairastamisesta on aikaa yli kuusi kuukautta. 
  • Oireettomia tai viimeisen kuuden kuukauden aikana koronavirustaudin sairastaneita henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.
  • Jos olet saanut kaksi rokoteannosta, sinun ei tarvitse hakeutua flunssaoireissa koronatestiin, vaan voit jäädä  kotiin, ellet ole altistunut koronavirukselle viimeisen kahden viikon aikana etkä työskentele sosiaali- ja terveysalalla. 
  • Alle 12-vuotias lapsi täytyy viedä koronatestiin vain, jos lapsella on tiedossa oleva altistus edellisen kahden viikon ajalta tai jos lapsen perheessä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole kahden rokotteen tai yhden rokotteen ja sairastetun koronavirustaudin antamaa suojaa.
  • Koronatestejä otetaan edelleen voinnin huononemisen takia hoidontarpeen arviointiin hakeutuvilta henkilöiltä iästä riippumatta, vaikka heillä olisikin kaksi rokotetta.

Jos sinulla on oireita, tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Palvelu tarjoaa sinulle tarvittaessa aikaa koronanäytteenottoon. Voit varata ajan koronanäytteenottoon myös puhelimitse.

Jos olet epävarma, tulisiko sinun hakeutua koronatestiin, tee oirearvio Omaolo-palvelussa ja toimi saamiesi ohjeiden mukaisesti. Jos olet oireeton, mutta epäilet altistuneesi koronatartunnalle, voit kysyä toimintaohjeita myös koronaneuvonnasta puhelimitse.  

Jos olet oireeton ja tarvitset testin koronapassia varten, voit hakeutua yksityisen palvelun tuottajan puoleen omakustanteisesti. 

Älä tule oireisena Kallion toimipisteeseen ilman yhteydenottoa koronaneuvontaan tai terveyskeskukseen. 

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Ohje kotitestin tekemiseen (video, THL)

Koronanäytteenoton ohje 

Oirearvio (www.omaolo.fi)

OYS:n 24h neuvontanumero,
p.  08 315 2655

Oulaskankaalla koronanäytteitä otetaan lauantaisin kello 9–10 ilman ajanvarausta Oulaisten terveyskeskuksen pihalla olevassa 9LIVES kontissa.

Drive in -näytteenotto

Dri­ve in ‑näyt­teen­ot­to­pis­teet sijait­se­vat Nivalassa ja Ylivieskassa terveyskeskusten yhteydessä.

Drive in -pisteelle voi saapua autolla, pyörällä tai jalan.

Drive in- pisteet on tar­koi­tet­tu ainoas­taan koro­na­näyt­tee­no­tol­le, niissä ei oteta muita näytteitä.