Olet tässä

Koronarokotteet koronavirustartunnan sairastaneille

Ensimmäinen rokoteannos

THL suosittelee taudin sairastaneelle ensimmäistä koronarokoteannosta:

  • 18 vuotta täyttäneelle aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista
  • alle 18-vuotiaille aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista

Toinen rokoteannos

THL suosittelee, että koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta. Toista annosta 

  • suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
  • voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Toinen rokoteannos vastaa taudin sairastaneilla kolmatta rokoteannosta.

Toinen annos voidaan kuitenkin antaa jo aiemmin, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muista painavista syistä. Toinen annos voidaan tällöin antaa tavallisella 6–12 viikon annosvälillä. On kuitenkin hyvä muistaa, että pidempi aikaväli rokoteannosten välillä takaa laadullisesti ja määrällisesti paremman suojan.

Kolmas rokoteannos

Suosittelemme voimakkaasti immuunipuutteiselle 12 vuotta täyttäneille henkilölle kolmatta rokoteannosta, vaikka hän olisi sairastanut koronataudin. Kolmatta annosta suositellaan heille 3–4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Muut eivät suojan kannalta tarvitse ainakaan toistaiseksi kolmatta annosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.