Legionella

Rakennusten sulkeminen osittain tai kokonaan sekä tilojen vähäinen käyttö (esim. vähäisempi käyttö talvella) voi suurentaa legionellariskiä kylmässä talousvedessä, lämpimässä käyttövedessä, sekä jäähdytysvedessä, porealtaiden vesissä ja muissa vesijärjestelmissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ohjeet vesijärjestelmien puhdistamiseksi ja legionelloositapausten torjumiseksi. Ohjetta voidaan soveltaa kaikkiin osittain tai kokonaan kiinni olleisiin kohteisiin, esimerkiksi majoitustiloihin. Putkistojen viikoittainen huuhtelu on suositeltavaa tehdä tilojen ollessa kiinni. Lämpimän käyttöveden lämpötila tulee pitää kaikkialla vesijärjestelmässä vähintään 50–55 °C:n, mieluummin 55–65 °C:n lämpöisenä ja kylmän veden lämpötila korkeintaan 20 °C. Ennen tilojen avaamista vettä tulee juoksuttaa jokaisesta vesipisteestä.