Äitiysneuvola

Kun olet raskaana, pääset äitiysneuvolaan kaikissa Kallion kunnissa. Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita äitiysneuvolakäynneille.

Neuvoloissamme raskautta seurataan ultraäänilaitteilla. Sikiöseulontoja tehdään Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa (Soite).


Äitiysneuvolan terveydenhoitajat hoitavat tarvittaessa isyyden tunnustamiseen liittyvät asiat.

Nettisivuillemme on koottu raskauteen liittyvää tutkittua tietoa, johon kannattaa tutustua.


Synnytyksen jälkeen tulemme kotikäynnille.

Toimi näin

Voit varata äitiysneuvolan ensikäynnille ajan sähköisesti tai soittamalla ajanvarausnumeroon. Ensimmäisen käynnin ajankohta on yleensä silloin, kun viimeisten kuukautisten alkamisesta on 9–10 viikkoa. Jos sinulla on jokin perussairaus tai säännöllinen lääkitys, varaa aika puhelimella heti raskauden varmistuttua.

Terveydenhoitajilla ei ole erillistä puhelintuntia, saat yhteyden omaan terveydenhoitajaasi jättämällä soittopyynnön ajanvarausnumeroon.


Jos et ole kirjoilla Kallion kunnassa, tarvitset maksusitoumuksen kotikunnasta äitiysneuvolakäynteihin. Kallion kunnassa sijaitsevien oppilaitosten ulkokuntalaiset opiskelijat eivät tarvitse maksusitoumusta äitiysneuvolakäynteihin.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.


Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Palvelupaikat

Toimipiste

Pappilantie 1
85200 ALAVIESKA

Toimipiste

Pappilantie 1
85500 NIVALA

Toimipiste

Kirkkotie 4
84100 YLIVIESKA

Ota yhteyttä

Sähköinen ajanvaraus

p. 08 419 6501

ma–pe klo 8–13

Lomakkeet

Neuvolan lomakkeet

Puhelinnumerot