Äitiysneuvola

Äitiysneuvolapalvelut ovat lähipalveluita kaikissa Kallion kunnissa ja käynneille ovat tervetulleet molemmat vanhemmat. Jos haluat käydä sikiöseulonnoissa, terveydenhoitaja ohjaa Soiteen (Kokkolaan). Neuvoloissa on käytössä muuhun raskauden seurantaan ultraäänilaitteet. Äitiysneuvolan terveydenhoitajat hoitavat tarvittaessa isyyden tunnustamiseen liittyvät asiat. Synnytyksen jälkeen tulemme kotikäynnille. Nettisivuillemme on koottu raskauteen liittyvää tutkittua tietoa, johon kannattaa tutustua.

Toimi näin

Voit varata äitiysneuvolan ensikäynnille ajan sähköisesti tai puhelimella ajanvarausnumerosta. Ensimmäisen käynnin ajankohta on yleensä silloin, kun viimeisten kuukautisten alkamisesta on 9–10 viikkoa. Jos sinulla on jokin perussairaus tai säännöllinen lääkitys, varaa aika puhelimella heti raskauden varmistuttua.

Terveydenhoitajilla ei ole erillistä puhelintuntia, saat yhteyden omaan terveydenhoitajaasi jättämällä soittopyynnön ajanvarausnumeroon.

Kenelle ja millä ehdoinJos et ole kirjoilla Kallion kunnassa, tarvitset maksusitoumuksen kotikunnasta äitiysneuvolakäynteihin. Kallion kunnassa sijaitsevien oppilaitosten ulkokuntalaiset opiskelijat eivät tarvitse maksusitoumusta äitiysneuvolakäynteihin.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.
Asiointikanavat

Puhelinnumerot

+358 84196501

Toimipiste

Pappilantie 1
85200 ALAVIESKA

Toimipiste

Pappilantie 1
85500 NIVALA

Toimipiste

Annintie 4
85410 SIEVI

Toimipiste

Kirkkotie 4
84100 YLIVIESKA