Uimaveden valvonta

Kunnan terveydensuojeluviranomainen valvoo säännöllisesti yleisen uimalan, talviuintipaikan, uimahallin, uimarannan, kylpylän sekä yleisen virkistymis-, kuntoutus- ja hieronta-altaan veden laatua.

Sekä uima-altaiden että yleisten uimarantojen vedenlaadun tulokset pidetään nähtävillä kunkin uimapaikan ilmoitustaululla. Yleisten uimarantojen vedenlaadun tulokset löytyvät uimakauden aikana myös terveysvalvonnan sivulta.


Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on kaksi uimahallia: Nivalan Uikko ja Ylivieskan uimahalli. Uimahalleista otetaan allasvesinäytteet kävijämäärän perusteella noin kerran kuukaudessa. Näytteenottotulokset ovat luettavissa uimahallien ilmoitustauluilla.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella uimavesinäytteitä otetaan kolme kertaa kesässä pieniltä yleisiltä uimarannoilta (hyväksyttyjä uimarantoja, joissa kävijämäärä on alle 100 henkilöä/ päivä). Muilta uimapaikoilta uimavesinäytteitä otetaan 1–2 kertaa kesässä.


Pienet yleiset uimarannat

Alavieska: Petäjälampi
Nivala: Pidisjärvi (Kyläojan ranta)
Sievi: Maasydänjärvi ja Villenjärvi
Ylivieska: Hamarinpuisto ja Kekajärvi

Muut näytteenottopaikat


Alavieska: Linnakallion uimapaikka, Rilkkeen monttu ja Vieskanjärvi
Nivala: Vinnurvajärvi, Golfkentän maauimala
Sievi: Louetjärvi, Korhosjärvi, Saarivesi, Vanhankirkon monttu, Jyringin monttu
Ylivieska:Törmälän leirikeskus

Toimi näin

Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää:

  • vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä
  • vettä ei saa käyttää löylyvetenä
  • vettä ei suositella käytettävän pesuvetenä
  • vettä ei suositella käytettävän tiskivetenä
  • vettä ei suositella käytettävän syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun
  • runsasleväisessä vedessä uimista kannattaa välttää: lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää leikkimään rantaveteen tai uimaan
Sinileväalueilta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä.

Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee suuresti. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy uinnin jälkeen puhtaalla vedellä.


Sinilevä voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa ja yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla vedellä. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.

Palvelupaikat

Toimipiste

Tasangontie 21
84100 YLIVIESKA