Olet tässä

Rokotteet matkalle

Varmista, että perusrokotuksesi ovat kunnossa matkalle lähtiessäsi. Ota yhteys rokotushoitajaan noin 2 kuukautta ennen matkaa, jotta asianmukainen rokotusohjelma ehditään toteuttaa.

Terveydenhoitaja tarkistaa voimassa olevat rokotuksesi ja tekee sinulle rokotussuunnitelman matkan kohteen ja keston mukaan. Perusrokotukset (jäykkäkouristus-kurkkumätä, polio ja MPR) ovat maksuttomia. Muut matkailijan rokotteet ovat reseptivalmisteita ja omakustanteisia.

Perusrokotukset

Polio: Perusrokotussarjan jälkeen ei tarvita lisätehosteita ellei henkilö matkusta alueelle, jossa poliota vielä esiintyy. Matkakohteesta riippuen tehoste annetaan 5 - 10 vuoden välein.

Jäykkäkouristus - kurkkumätä: Milloin tehoste annetaan?

MPR = tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti: Suoja on elinikäinen. MPR rokotukset on aloitettu neuvoloissa vuonna 1982. Jokaisella aikuisella tulisi olla joko sairastettujen tautien tai kahden MPR-rokoteannoksen antama suoja tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Jos aikuisen MPR-rokotussuoja on puutteellinen, sitä täydennetään.

Muita matkailijan mahdollisesti tarvitsemia rokotuksia ovat esim. hepatiitti A ja B-, lavantauti-, Japanin aivotulehdus-, kolera-, meningokokki- ja vesikauhurokote.

    Matkailijoiden rokotuksista saa lisätietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta tai rokotushoitajalta