Olet tässä

Tuholaiset

Terveysvalvonta tunnistaa kodin tuholaisia ja neuvoo tuholaisten torjunnassa. Tuholaisten tunnistaminen ja neuvonta ovat maksuttomia palveluita. Näytteitä voi tuoda tunnistettavaksi terveysvalvonnan toimistoon osoitteeseen: Tasangontie 21, 84100 Ylivieska. Suosittelemme soittamaan ennen näytteen tuontia.


Elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden mukana koteihin voi kulkeutua hyönteisiä myllyistä, leipomoista ja tuotantolaitoksista. Myös lisääntynyt matkailu on lisännyt kutsumattomien vieraiden määrää kodeissa.

Elintarvikkeiden tuholaiset aiheuttavat terveyshaittaa pilaamalla tuotteita. Hygieniahaittaa voi aiheutua myös viemäreissä ja lattioilla vilistävistä hyönteisistä. Puutavaroiden tuholaiset turmelevat huonekaluja ja tekstiilien syöjät villavaatteita ja turkiksia. Osa kotien hyönteisistä taas on täysin harmittomia. Erityisesti keväästä syksyyn sisätiloissa tavataan paljon ulkoa luonnosta peräisin olevia hyönteisiä.

Tuholaisten tunnistaminen

Tuholaisten tunnistamiseen liittyvää tietoa löydät Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen sivuilta: www.sisatilojentuholaiset.fi

Jos löydät asunnostasi hyönteisiä, voit sivuston tietojen ja kuvien avulla tunnistaa ja torjua tuholaisia. Tunnistus ei ole aina edes välttämätön, sillä samat torjuntaohjeet pätevät eri tuhohyönteisryhmiin.

Lutikka

Lutikka eli seinälude on leveä, litteä ja ruskeahko hyönteinen, joka imee isäntäeliöltään verta. Lutikat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti 2010-luvulla.

Lutikat munivat päivittäin ja munat kuoriutuvat noin 1-2 viikossa. Kehitys munasta aikuiseksi kestää noin kaksi kuukautta. Kypsymättömät munat voivat olla elinkelpoisia kolme kuukautta. Aikuiset lutikat voivat elää yli 12 kuukautta ilman ravintoa.

Lutikka on yöaktiivinen ja päivänsä se viettää piilopaikoissa. Lutikat löytävät isäntänsä seuraamalla lämpöä, hiilidioksidia, hikoilua ja muita eritteitä. Lutikoiden purentajäljet ovat yksilöllisiä, mutta usein ne tunnistaa kutiavasta näpystä, jonka keskellä on puremajälki. Lisäksi usein ne ovat lähellä pinnallisia verisuonia ja useamman pureman rivistössä.

Lutikoiden lisääntyminen on nopeaa – ongelmaan on puututtava mahdollisimman nopeasti, jotta saastunut alue rajoittuu lähelle ravinnonlähdettä.