Olet tässä

Usein kysyttyä koronatartunnoista

Miten toimin, jos koronaviruspikatestin tulos on positiivinen? 

 • Jäät kotiin sairastamaan vähintään 5 vrk ajaksi. Töihin, kouluun, varhaiskasvatukseen tai harrastustoimintaan saa palata, kun olet kuumeeton ja muut oireet ovat selvästi helpottamassa.
 • Jos tarvitset A-todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten tai virallisen testituloksen Omakannan koronatodistukseen, varaa aika viralliseen, terveydenhuollossa tehtävään testiin.
 • Jos vointisi huononee ja tarvitset ajan lääkärille, soita terveyskeskusvastaanottoon. Iltaisin tai viikonloppuisin soita päivystysapunumeroon  116117.

Miten toimin, jos terveydenhuollossa tehty koronavirustesti on positiivinen?

 • Jäät kotiin sairastamaan vähintään 5 vrk ajaksi. Töihin, kouluun, varhaiskasvatukseen tai harrastustoimintaan saa palata, kun olet kuumeeton ja muut oireet ovat selvästi helpottamassa.
 • Jos tarvitset todistusta tartuntatautipäivärahaa varten, soita työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen.
 • Jos vointisi huononee ja tarvitset ajan lääkärille, soita terveyskeskusvastaanottoon. Iltaisin tai viikonloppuisin soita päivystysapunumeroon 116117.

Miten toimin, jos perheenjäsenellä todetaan koronavirustartunta? 

 • Jos olet oireeton, sinun ei tarvitse jäädä karanteeniin riippumatta rokotustilanteestasi. Keskustele työpaikalle menemisestä esihenkilösi kanssa. 
 • Jos työnantaja ei näe estettä töihin tulemiselle, pyri välttämään ei-välttämättömiä lähikontakteja 5 vrk ajan, käytä kasvomaskia ja käy ruoka- ja kahvitauoilla yksin.
 • Jos työnantaja kokee, ettei töihinmeno ole järkevää, hae A-todistusta tartuntatautipäivärahaa varten esimerkiksi työterveyshuollostasi. Sote-henkilöstö voi hakea todistusta myös Kallion koronaneuvonnasta.
 • Jos olet oireinen, jää kotiin sairastamaan. Tarvittaessa tee kotitesti. Sote-henkilöstö voi hakeutua testiin myös Kallion koronanäytteenottoon. 
 • Oireettomat lapset voivat mennä kouluun/varhaiskasvatukseen riippumatta siitä, ovatko he saaneet koronavirusrokotuksia vai eivät. Jos lapsi sairastuu, hän jää kotiin sairastamaan ja kouluun/varhaiskasvatukseen saa palata, kun on parantunut. Koronavirustestaaminen ei ole tarpeen.

Päivitetty 25.2.2022

Tärkeät yhteystiedot

Lääkärin arvio voinnin heikentyessä: 

Alavieska, p. 08 419 6300,

Nivala, p. 08 419 6500,

Sievi, p. 08 419 6100,

Ylivieska, p. 08 419 5100.

Iltaisin ja viikonloppuisin soita päivystysapunumeroon 116117.

Todistuspyynnöt tartuntatautipäivärahaa varten:

Kallion työterveyshuolto (yritykset, joilla on sairaanhoitosopimus), p. 08 419 5360. 

Muu oma työterveyshuolto (Mehiläinen, Terveystalo). 

Terveyskeskuksen vastaanotot.

Koronanäytteenotto & muu ohjeistus:

Omaolo

Kallion koronaneuvonta,
p. 08 419 5140 (ark. klo 8–15).

Sähköinen ajanvaraus koronanäytteenottoon