Olet tässä

Vanhemmat koronatiedotteet (3–10/2020)

LOKAKUU 2020:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 21.10.2020:

Ylivieskassa on todettu tänään 21.10.2020 yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta liittyy aiempaan ketjuun eikä uusia altistuneita ole. 

Ylivieskassa on nyt todettu yhteensä 9 koronavirustartuntaa. 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 19.10.2020:

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tehostaa koronaviestintää uuden verkkosivun avulla. Sivulle oyskorona.fi kootaan ajankohtainen tieto epidemian sen hetkisestä tilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla. Sivulta löytyvät uusien tartuntojen lukumäärän lisäksi myös 7 ja 14 vuorokauden ilmaantuvuusluvut sekä Oysissa sairaalahoidossa olevien potilaiden lukumäärä. THL:n ohjeistuksen mukaisesti alle viiden potilaan kohdalla ei ilmoiteta tarkkaa lukumäärää. 

Tilannetiedon lisäksi sivulle kootaan tieto Pohjois-Pohjanmaalle annetuista suosituksista ja rajoituksista. Sivulta löytyy myös ajankohtainen tieto epidemian kehittymisestä Pohjois-Pohjanmaalla viimeisen 8 viikon aikana. 

Tilanne Pohjois-Pohjanmaalla 19.10.2020 

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan epidemian perustasolla, eli tartuntojen ilmaantuvuus on toistaiseksi suhteellisen alhainen ja kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni. Tarvetta esimerkiksi harrastustoiminnan lopettamiselle ei toistaiseksi ole. 

Kallion alueella koronatilanne on edelleen vakaa eivätkä tartunnat ole lähteneet leviämään.  Viime viikolla Ylivieskassa todettiin yksi uusi tartunta, jonka myötä Ylivieskan kokonaistartuntaluku on nyt kahdeksan. Kyseinen tartunta  on peräisin Kallion alueen ulkopuolelta. Kallio tiedottaa koronatilanteen muutoksista alueellaan osoitteessa www.kalliopp.fi

Epidemian torjunnassa on tärkeää huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku puhelimeesi ja vältä ylimääräisiä lähikontakteja. 

Sairaana pitää jäädä kotiin. Tee omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin.  

Ensisijaisen tärkeää on noudattaa 1–2 metrin turvavälejä ja aina kun mahdollista, pestä käsiä, käyttää käsidesiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua. 

Lue lisää:  

Pohjois-Pohjanmaalla koronaepidemia toistaiseksi hallinnassa - uusi verkkosivusto kertoo maakunnan koronatilanteen, suositukset ja rajoitukset

Oyskorona.fi

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ja Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä tiedottavat: Koulutuskeskus Jedun Ylivieskan toimipisteessä on todettu koronavirusaltistus

Ylivieskassa sijaitsevassa Koulutuskeskus JEDUn toimipisteessä on 9.10. iltapäivällä vahvistettu koronavirustartunta. Peruspalvelukuntayhtymä Kallion tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sairastuneen tartuntatautilain mukaiseen kotieristykseen ja lähikontaktit karanteeniin. Altistuneet on kartoitettu ja heihin on oltu yhteydessä 9.10. aikana. Altistuneita opiskelijoita on 11 ja lisäksi jonkin verran henkilökunnan jäseniä. Heidät ohjataan koronavirustestaukseen. Varotoimenpiteenä testataan myös muuta henkilöstöä, jotka ovat kotona karanteeninomaisissa olosuhteissa, kunnes testitulokset tulevat. Kalliosta ollaan henkilöihin suoraan yhteydessä.

Koulutuskeskus JEDUn Ylivieskan toimipisteen opetus järjestetään ensi viikon osalta (vko 42) etäopetuksena ja tukipalveluhenkilöstö siirtyy mahdollisuuksien mukaan etätöihin.

Tällä hetkellä tilanne on rauhallinen eikä etätyömääräys ulotu kaupungin muihin oppilaitoksiin. Tilannetta seurataan aktiivisesti, ja peruspalvelukuntayhtymä Kallio ja Ylivieskan kaupunki ilmoittavat tilanteen mahdollisista muutoksista nettisivuillaan. Oppilaita ja vanhempia informoidaan tarvittaessa myös Wilmassa.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion pandemiatyöntekijät kehottavat alueen asukkaita pysymään rauhallisina ja muistamaan hygieniaohjeet. Huolellinen käsihygienia, yskiminen tai aivastaminen hihaan sekä turvavälit estävät tehokkaasti viruksen leviämistä. Jos turvavälejä ei voida noudattaa, suositellaan käyttämään kasvomaskia.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 8.10.2020:

Ylivieskassa on tänään torstaina 8.10.  todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta on Ylivieskan kuudes vahvistettu koronatapaus. Tartunnan saanut sairastaa kotonaan. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Tartunta on peräisin Kallion alueen ulkopuolelta. Tänään todettu tapaus ei liity 2.10. ilmoitettuun tartuntaan. 

Maskisuositus

THL on antanut suosituksen maskien käytöstä, ja suositus koskee myös Kallion aluetta. 

Maskin käyttöä suositellaan

 • joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää  
 • matkalla koronavirustestiin, ja kun odotetaan testin tulosta ja jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella  
 • kun palataan riskialueelta Suomeen ja siirrytään karanteeniin. Lisäksi jos karanteenin aikana on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.  

Maskin käyttö vaatii huolellisuutta ja sitä on aina käsiteltävä puhtailla käsillä. Ensisijaisen tärkeää on noudattaa edelleen 1–2 metrin turvavälejä ja aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua. Sairaana pitää jäädä kotiin.  

Koronaviruksen leviämisen vaiheet 

Koronaviruksen leviämistä kuvataan määrittelemällä alueet perusvaiheeseen, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen.  

Kiihtymisvaiheessa koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia. 

Leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia, ja alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti. 

Pohjois-Pohjanmaalla viimeisimmän 14 vrk aikana tapauksia on todettu 39 ja ilmaantuvuusluku on 9,5. Toistaiseksi PPSHP:n alueella leviämisvaihe on perustasolla.    

Kallion lähialueella Keski-Pohjanmaalla on todettu tällä viikolla useita uusia koronavirustartuntoja.

Koululaisten syyslomat lähestyvät

Koululaisten syyslomaviikoilla 42 ja 43 moni suomalainen matkailee kotimaassa. Turvaväleistä on pidettävä huolta, kun liikutaan paikoissa, joihin kerääntyy runsaasti ihmisiä. Joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, joissa etäisyyttä ei voida pitää, on suositeltava käyttää maskia, THL muistuttaa.  Ruskaretkiltä useisiin kuntiin eri puolille Suomea palanneet tartunnan saaneet ovat esimerkki siitä, miten tautia voi levitä alueille, joilla koronavirusta ei ole hetkeen todettu. 

Pienennä koronaviruksen leviämisriskiä omilla teoillasi myös syyslomalla: 

 • Lataa Koronavilkku puhelimeesi. Näin saat tiedon, jos olet tietämättäsi altistunut koronavirukselle matkasi aikana.  
 • Muista käsi- ja yskimishygienia. 
 • Käytä maskia joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, jos et pysty pitämään turvaväliä. 
 • Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin. 
 • Älä lähde matkalle, jos sinulla on lieviäkään oireita. 
 • Myös taukopaikoilla on pidettävä huolta hygieniasta, turvaväleistä sekä käytettävä maskia tarvittaessa. 
 • Huomioithan, että matkakohteesi koronarajoitukset voivat erota kotipaikkakuntasi tilanteesta. 
 • Noudata matkailuyrittäjien hygienia- ja muita turvallisuusohjeita. 

Kallion alueella koululaisten syyslomaa vietetään viikolla 43.  

Lue lisää: 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 2.10.

Ylivieskassa on todettu 2.10. uusi koronavirustartunta, joka on Ylivieskan viides tartunta. Edelliset Ylivieskassa todetut koronavirustartunnat ovat huhtikuulta. Uusin tartunta nostaa Ylivieskan THL:n kartalle. 

Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Tartunta on saatu Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueen ulkopuolelta. 

Hengitystieoireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. On erittäin tärkeää, että esimerkiksi töihin ei mennä sairaana, lievissäkään oireissa. 

Jokainen Suomessa todettu koronavirustapaus muistuttaa edelleen huolellisen käsihygienian ja turvavälien tarpeellisuudesta, sekä viranomaissuositusten noudattamisen tärkeydestä. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ei tiedota asiasta enempää. 

SYYSKUU 2020:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 25.9.

Nivalan tartuntaluku nousi THL:n koronakartalla keskiviikkona 23.9. yhdestätoista kahteentoista. Sittemmin selvisi, että kyseinen tapaus oli ns. väärä positiivinen, ja THL:n keskiviikkona ilmoittama positiivinen tulos oli tosiasiassa negatiivinen. Väärä positiivinen meni liian aikaisessa vaiheessa THL:lle, ja päätyi kartalle.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion tartuntataudeista vastaava lääkäri Arto Nieminen muistuttaa, että mikään testi lääketieteessä ei ole 100 % varma.  

–Jos esimerkiksi yksi testi tuhannesta antaisi väärän positiivisen tuloksen, tuhansia testejä ottamalla väärien positiivisten osuus väkisinkin kasvaisi. Sama pätee myös koronavirustestaukseen. Näytteenottomäärien lisääntyessä myös väärien positiivisten tulosten mahdollisuus lisääntyy, Nieminen kertoo. 

Jokainen positiivinen löydös analysoidaan useammalla laitteella, jotta potilasta ei määrätä väärän positiivisen takia eristykseen. 

THL on poistanut väärän positiivisen koronakartalta. 

Nivalassa on kuitenkin todettu eilen torstaina 24.9. koronatartunta, joka on oikea. Tartunnan saanut on määrätty eristykseen eikä altistuneita tämänhetkisen tiedon mukaan ole. Tartunta on peräisin Kallion alueen ulkopuolelta.  

Tämä mukaanluettuna Nivalassa on todettu yhteensä 12 koronavirusinfektiota.  

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 24.9.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Nivalassa on 24.9.2020 todettu yksi uusi COVID-19 koronavirustartunta. Nyt todettu tartunta ei liity eiliseen uutisointiin. Tartunta on peräisin Kallion alueen ulkopuolelta. Altistuneita henkilöitä ei tässä vaiheessa ole.

Kallion kunnista THL:n kartalla on ainoastaan Nivala yhteensä 12 tapauksella. 

Uusien COVID-19-tapausten määrä on Suomessa noussut viime viikkojen aikana valtakunnallisesti ja yhä useamman sairaanhoitopiirin alueella. Ilmaantuvuuden nousu, positiivisten näytteiden kasvava osuus otetuista näytteistä, vaikeutuva tartunnanlähteiden jäljitys ja jatkotartuntojen yleistyminen ennakoivat siirtymistä epidemian kiihtymisvaiheeseen, kertoo THL. Lue koko THL:n tänään julkaistu tiedote tästä linkistä.

Jokainen Suomessa todettu koronavirustapaus muistuttaa edelleen huolellisen käsihygienian ja turvavälien tarpeellisuudesta, sekä viranomaissuositusten noudattamisen tärkeydestä. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ei tiedota aiheesta enempää.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 4.9.2020

Koronavirustilanne Kallion alueella on edelleen rauhallinen. Valtakunnallisesti taudin ilmaantuvuus on elokuussa jonkin verran noussut kesän matalista lukemista, mutta nousu näyttää THL:n mukaan tasaantuneen.  

Suuri osa altistumisista tapahtuu vapaa-ajalla 

Suomessa on todettu joitakin joukkoaltistumisia, muun muassa suuremmissa perhe- ja yleisötapahtumissa sekä harrastusten yhteydessä. Altistumisista suuri osa liittyy vapaa-ajan viettoon, joskin ihmisiä on altistunut koronavirukselle myös työpaikoilla. Viime viikkoina Suomessa on todettu myös useita joukkoaltistumisia päiväkodeissa, kouluissa ja opiskelupaikoissa. Altistuneiden määrän selvä kasvu ei ole toistaiseksi johtanut tartunnan saaneiden määrän selvään lisääntymiseen. 

Kaikki uusien tapausten tartuntaketjut pyritään jäljittämään huolellisesti ja uusia tartuntoja pyritään siten ehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti. Jatkotartuntojen estämisessä paikalliset terveysviranomaiset ovat onnistuneet erittäin hyvin. 

Lataa älypuhelimeesi Koronavilkku 

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla avulla pyritään estämään  koronaviruksen leviämistä. Sovelluksella voidaan tavoittaa koronavirukselle mahdollisesti altistunut sovelluksen käyttäjä ja tukea häntä toimimaan voimassa olevien ohjeiden mukaisesti sekä ottamaan tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon. 

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.  

Koronavilkku-sovellus on ladattu jo miljoona kertaa. 

Koronavilkun voi ladata maksutta puhelimeen yleisimmistä sovelluskaupoista.  

Muista hygieniaohjeet 

Hygieniaohjeiden noudattaminen on edelleen ensiarvoisen tärkeää koronavirustartuntojen torjunnassa.  

 • Pese käsiäsi huolellisesti ja usein. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsidesiä. 
 • Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.  
 • Kun liikut julkisilla paikoilla, säilytä 1–2 metrin turvaetäisyys. 
 • Jos turvavälien pitäminen ei onnistu, käytä kasvomaskia.  

Lue lisää: 

Koronavirusepidemia on pysynyt rauhallisena elokuussa (THL)

Lataa koronavilkku:

Maskien jako vähävaraisille 7.–9.9.

ELOKUU 2020:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta: lasten ja aikuisten testaaminen

Pienet lapset sairastavat tyypillisesti useita hengitystieinfektiota vuodessa, ja heillä voi olla flunssakaudella pitkäkestoista tai jatkuvaa oireilua. Jos lapsi on flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronavirustestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran. Flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina.

Kallion testausstrategian mukaisesti lapselta otetaan koronatesti, jos hänellä on uusia infektio-oireita, lapsi on matkustanut ulkomailla tai Suomessa alueilla, jossa koronaa on äskettäin todettu, ja lapsella on lähikontakti koronaviruspotilaaseen. Testi voidaan ottaa myös, jos huoltajalla on huoli tai epäily mahdollisesta koronavirustartunnasta.  

Koronavirustesti ei ole välttämätön, jos 

 • lapsella on lievää nuhaa, perhe ei ole matkustellut, eikä lähikontaktia koronaviruspotilaaseen ole, 
 • lapselta otettu koronavirusnäyte on negatiivinen ja oireet palaavat myöhemmin samankaltaisina, eikä muuten ole syytä epäillä koronavirusinfektiota, 
 • toiselta saman perheen flunssaa potevalta koronavirustartunta on suljettu testillä pois,  
 • jos nuha helpottaa allergialääkkeillä. 

Jos tilanne ei herätä epäilyä koronavirusinfektiosta, lapsi saa palata päivähoitoon tai kouluun kun hän on ollut vuorokauden ajan oireeton. Myös siinä tapauksessa, kun lieväoireinen lapsi on varmuuden vuoksi ohjattu koronatestiin ja tulokset viipyvät, lapsi voi palata  hoitoon tai kouluun yhden oireettoman vuorokauden jälkeen. Oireiden jatkuessa ei tule mennä kouluun tai päiväkotiin ennen testituloksen valmistumista. 

Jos lapsen oireet ehtivät kokonaan loppua ennen testiaikaa, testiin ei tarvitse mennä. Peru lapsen testausaika soittamalla Kallion pandemiavastaanottoon, p. 08 419 5140 tai laboratorion ajanvarausnumeroon, p. 040 635 5198

Päiväkodilla tai koululla ei ole oikeutta vaatia nähtäväkseen todistusta lapsen koronatestistä eikä edellyttää, että todistus on ehto päiväkotiin tai kouluun palaamiselle. Koronatestauksessa on kyse henkilökohtaisesta terveystiedosta samalla tavoin kuin minkä tahansa muun potilastiedon kohdalla. 

Nykytiedon mukaan pikkulapset sairastavat koronan aikuisia lieväoireisemmin ja he myös tartuttavat virusta eteenpäin heikommin kuin muut. Lapsilla on myös todettu koronatartuntoja vähemmän kuin työikäisillä aikuisilla.  

Flunssaoireinen aikuinen

Jos flunssaoireita poteva aikuinen työskentelee sote-alalla, otetaan häneltä koronavirusnäyte ja työhön voi palata, kun testitulos on negatiivinen. Tarvittaessa  esimiehen kanssa voi neuvotella töihin paluusta jo oireiden lieventyessä, kun käyttää työssä kirurgista suu-nenäsuojusta. Mikäli testitulokset venyvät, työnantajan kanssa voi myös keskustella mahdollisista muista töistä, joita voi tehdä maskia käyttäen. 

Myös sote-alalla työskentelevän perheenjäseniltä otetaan koronanäyte herkästi, mikäli näillä on hengitystieinfektion oireita. Jos perheenjäsenellä on varteenotettava epäily koronavirustartunnasta, työntekijä on pois työstä kunnes koronatesti on varmistunut negatiiviseksi.  

Jos perheenjäsenen oireet ovat lieviä eikä mahdollinen matkustelu tai lähikontaktit aiheuta epäilyä koronavirustartunnasta, työhön voi palata siten, että käyttää maskia siihen saakka kunnes koronavirustestin vastaus saapuu.  

Muulla kuin sote-alalla työskentelevä aikuinen ohjataan herkästi koronanäytteeseen, jos hänellä ilmenee uusia hengitystieinfektion oireita. Jos koronanäyte on negatiivinen, aikuinen voi palata työhön kun oireet sen sallivat. Yksityiskohdista sovitaan oman työnantajan kanssa. Jos samankaltaisia oireita potevalta perheenjäseneltä on suljettu koronavirustartunta testillä pois, ei testaus ole välttämätön. Jos potilas tai esimerkiksi potilaan esimies pyytää koronatestin ottamista, se voidaan ottaa.  

Ohjeistus perustuu  THL:n ohjeistukseen sekä Peruspalvelukuntayhtymä Kallion testausstrategiaan.  

Tartuntatauteja koskeva yleisohje on, että sairaana ei mennä kouluun tai töihin, eikä sairasta lasta viedä päivähoitoon.  

Jos koronavirustesti on positiivinen, potilaaseen ollaan puhelimitse yhteydessä, hänet asetetaan kotieristykseen ja muu perhe karanteeniin.  

Lue lisää
Oireinen lapsi tulee viedä koronatestiin, jos hänellä on uusi hengitystieinfektio tai on syytä epäillä korona-altistumista (THL)

Maskien jako Kallion alueen vähävaraisille

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ryhtyy jakamaan maskeja Alavieskan, Nivalan, Sievin ja Ylivieskan vähävaraisille perjantaina 21.8. Katso jakoajat ja -paikat oheisesta taulukosta. THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi.

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

Kallio jakaa kertakäyttömaskeja 5 kpl/asiakas. Kangasmaskeja tulee jakoon myöhemmin. Maskeja voi hakea ainoastaan omaan käyttöön. 

On tärkeää että maskia käytetään oikein. Katso THL:n opasvideo maskien käytöstä tästä linkistä

Pvm Klo Kunta  Paikka
Pe 21.8.   9–11 Nivala Nivalan terveyskeskus apuvälinetilan kokoushuone (ent. hammashoitola)
Pe 21.8. 13–15  Ylivieska Ylivieskan terveyskeskus vastaanoton varastotila (pääovesta oikealle, ilmoittautumishuoneen jälkeen vasemmalla)
Ma 24.8.  9–11 Ylivieska Ylivieskan terveyskeskus vastaanoton varastotila (pääovesta oikealle, ilmoittautumishuoneen jälkeen vasemmalla)
Ma 24.8.  13–15  Nivala Nivalan terveyskeskus apuvälinetilan kokoushuone (ent. hammashoitola)
Ti 25.8.  9–11 Alavieska Alavieskan terveyskeskus vastaanotto, verenpaineen mittaushuone
Ti 25.8.  13–15  Sievi Sievi hyvinvointikeskus, pääovesta oikealle, kokoustila
Ke 26.8.  9–11 Nivala Nivalan terveyskeskus apuvälinetilan kokoushuone (ent. hammashoitola)
Ke 26.8.  13–15  Ylivieska Ylivieskan terveyskeskus vastaanoton varastotila (pääovesta oikealle, ilmoittautumishuoneen jälkeen vasemmalla)
To 27.8.  9–11 Sievi Sievi hyvinvointikeskus, pääovesta oikealle, kokoustila
To 27.8.  13–15  Alavieska Alavieskan terveyskeskus vastaanotto, verenpaineen mittaushuone
Pe 28.8. 9–11 Ylivieska Ylivieskan terveyskeskus vastaanoton varastotila (pääovesta oikealle, ilmoittautumishuoneen jälkeen vasemmalla)
Pe 28.8.  13–15  Nivala Nivalan terveyskeskus apuvälinetilan kokoushuone (ent. hammashoitola)

Seuraavien viikkojen jakopäivät ilmoitetaan myöhemmin. 

Lue lisää: THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 14.8.2020

Kallion alueella koronatilanne on vakaa eikä uusia tartuntoja ole viime viikkoina todettu.

Koronanäytteitä otetaan alueellamme nyt paljon, ja toistaiseksi tulokset ovat olleet negatiivisia. Ruuhkautuneesta tilanteesta johtuen koronatestissä käyneet voivat nyt joutua odottamaan tuloksia tavallista kauemmin. Kaikkiin näytteen antaneisiin ollaan yhteydessä tulosten varmistuttua, ja tulokset tulevat näkyviin myös Kanta-palveluun.

Kallion alueen näytteet tutkii NordLab Oulu.

Pohjois-Pohjanmaan alueella tautitapauksia on todettu yhteensä 153 ja valtakunnallisesti tartuntoja on 7700 (tilanne 14.8. klo 12)

Kasvomaskisuositus voimassa Kallion alueella

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi. Suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Näin ollen suositus koskee myös Kallion aluetta.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun 

 • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää
 • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Maskit ostetaan itse, mutta maskien tulee olla myös taloudellisesti heikommassa asemassa olevien kuntalaisten saatavilla. Maskien jakamisesta Kallion alueen vähävaraisille ilmoitetaan myöhemmin, kun jakeluasiat ovat selvillä.

Käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja.

Maskin käyttö vaatii huolellisuutta

Kasvomaskeja on monenlaisia. Kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta.

Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta, jotta viruksella mahdollisesti tahraantunut maski ei aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä.

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa lääkärisi kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.  

Kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.

Muistilista maskin käyttöön

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät sellaisen kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.
 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset.
 • Maskit tulee pitää puhtaana käyttöön saakka. Mukana kuljetettavat maskit kannattaa pakata esimerkiksi uudelleen suljettavaan muovipussiin.
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
 • Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä pue käytettyä maskia uudelleen. 
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan. 
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.

Lue lisää:

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi – käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 7.8.2020

Uusien koronavirustartuntojen määrä on valtakunnallisesti jonkin verran kasvanut. Suurin osa uusista tartunnoista on Helsingin ja Uudenmaan alueella, Kallion alueella tilanne on toistaiseksi pysynyt entisellään (pe 7.8. klo 8).

Tartuntojen lisääntyminen osoittaa, ettei koronavirusepidemia ole ohi. Koska koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä huolehtiminen on edelleen tärkeää, jotta tartunnat eivät lähde leviämään. Kertaa THL:n käsienpesuohjeet tästä ja yskimisohje tästä

Koulut alkavat Kallion kunnissa ensi viikolla 

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä THL ovat laatineet suosituksen opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana. Suosituksen mukaan kouluun tai varhaiskasvatukseen ei tulla oireisena, ja tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.  

Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Lieväoireiselle lapselle voi pyytää lähetteen koronatestiin lapsen terveydenhoitajalta. Koronanäyte voidaan ottaa ns. drive in –näytteenottona, jolloin näytteenotto ei edellytä käyntiä terveyskeskuksen sisätiloissa. 

Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin. 

Hygieniaohjeita kouluihin ja päiväkoteihin:  

 • Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä tullessaan kouluun tai päivähoitoon, sekä ennen kotiinlähtöä.  
 • Kädet pestään myös ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tultaessa, sekä aina aivastamisen ja uskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset 
 • Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. 
 • Jos käsiä ei voi pestä, käytetään käsidesiä.  
 • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään roskiin heti käytön jälkeen. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Tämän jälkeen pestään kädet. 

Koulut ja varhaiskasvatus ohjeistavat opetuksen ja hoidon järjestämiseen liittyvissä käytännön järjestelyissä.

Jos koulussa tai päiväkodissa todetaan koronavirustartunta, altistuneet jäljitetään ja asetetaan tartuntatautilain nojalla karanteeniin.  

Kerroimme viime viikolla, että erityisesti nuhakuumetta aiheuttavaa rinovirusta leviää nyt alueellamme

Pandemiavastaanoton sisäänkäynti ma 10.8. alkaen ovesta 19 

Kallion pandemiavastaanotto siirtyy ma 10.8. alkaen uusiin tiloihin. Sisäänkäynti on ulko-ovesta 19 ja huoneet 21 ja 22 ovat jatkossa pandemiavastaanoton käytössä. Uudet tilat soveltuvat pandemiavastaanoton toimintaan entisiä paremmin, koska esimerkiksi odotustila on rakennuksen sisällä. Edellisissä tiloissa asiakas odotti vuoroaan ulkona.  

Ovesta 19 on käynti myös Hoivalle, ja sinne siitä voi jatkossakin kulkea. Muutoin ovi rauhoitetaan pandemiapoliklinikan käyttöön. Pandemiapoliklinikka eristetään muusta toiminnasta.  

Muista, että pandemiapoliklinikalle tulee aina soittaa ennen käyntiä, p. 08 419 5140.

Kallion alueella nuhakuumetta aiheuttavaa rinovirusta

Kallion alueella  esiintyy nyt runsaasti hengitystieinfektioita, joiden oireena on lämpöilyä, lievää kuumetta, nuhaa ja yskää. Potilailta otetut koronatestit ovat olleet negatiivisia. Sen sijaan osalla potilaista on todettu nuhakuumetta aiheuttavaa rinovirusta. 

Rinovirus leviää samoin kuin esimerkiksi koronavirus COVID-19. Rinovirus leviää erityisesti käsien välityksellä, kun käsissä on eritteitä hengitysteistä, ja tartunta voi tapahtua myös pisaratartuntana. Kasvussa olevat rinovirustartunnat kertovat siitä, että käsihygieniasta huolehtiminen on Kallion alueella kesän aikana heikentynyt. Keväällä hengitystieinfektioita esiintyi alueellamme huomattavasti vähemmän. 

Kaikkia hengitystieinfektioita voi torjua yksinkertaisilla konsteilla:   

 1. noudattamalla huolellista käsihygieniaa,  
 2. yskimällä nenäliinaan tai olkavarteen ja 
 3. noudattamalla julkisilla paikoilla suositusten mukaisia turvavälejä. 

Jos sairastut flunssaan ja vointisi on hyvä, tauti ei edellytä sairaanhoitajan tai lääkärin tutkimuksia. Flunssan voi sairastaa kotona perinteisin kotihoito-ohjein sosiaalisia kontakteja välttäen.  

Jos epäilet koronaa, ota yhteyttä pandemianeuvontaan 

COVID19-koronavirusinfektion tyypillisiä oireita ovat kuume, päänsärky, yskä, lihaskivut, suolisto-oireet ja maku- tai hajuaistin muutokset. Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä Kallion pandemianeuvontaan mahdollisen koronavirustartunnan selvittämiseksi. On tärkeää, että tauti diagnosoidaan tai voidaan sulkea pois.  

Koronanäyte voidaan ottaa ns. drive in –näytteenottona, jolloin näytteenotto ei edellytä käyntiä terveyskeskuksen sisätiloissa. 

Koronavirustestejä otetaan nyt Kallion alueella runsaasti, jopa kymmeniä päivässä. 

Kallion pandemiavastaanotto, p. 08 419 5140. 

Lue lisää rinoviruksesta.

Arto Nieminen
sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri
Peruspalvelukuntayhtymä Kallion tartuntataudeista vastaava lääkäri

Miia Huhtanen
Peruspalvelukuntayhtymä Kallion hygieniahoitaja 

HEINÄKUU:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 10.7.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Nivalassa todettiin tiistaina 7.7. kaksi COVID-19-koronavirustartuntaa. Kaikki altistuneet on kartoitettu ja asetettu kotikaranteeniin. Torstaina 9.7. todettiin 4 uutta positiivista COVID-19-testitulosta. Tapaukset liittyvät aikaisempaan tartuntaketjuun ja lisää altistuneita ei ole. Alueen muun väestön riski koronavirustartunnalle ei ole aikaisempaan verrattuna suurentunut ja riski tartunnalle on alueella yleisesti hyvin vähäinen.

COVID-19-koronavirus (SARS-CoV-2) on aiheuttanut maailmanlaajuisen pandemian, mutta suurimmassa osassa Eurooppaa (kuten Suomessakin) tapausmäärät ovat viime aikoina olleet merkittävästi laskussa. Tautia esiintyy kuitenkin edelleen runsaasti esimerkiksi USA:ssa ja Etelä-Amerikassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koonnut verkkosivuilleen (www.thl.fi) asiallista tietoa koronavirukseen liittyen.

THL:n verkkosivuilta käy ilmi, että COVID-19-koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa koronavirus voi tarttua myös kosketuksen välityksellä henkilöstä toiseen tai pinnoilta, joille on vastikään päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Koronavirus ei kuitenkaan säily pinnoilla tartuttavana pitkään; pinnan materiaalilla, lämpötilalla ja esimerkiksi auringon valolla on vaikutusta viruksen tarttumiskykyisenä säilymiseen. Viime aikoina on myös havaittu viitteitä, että koronavirus voisi tarttua myös ilmavälitteisesti pienten aerosolien muodossa, mutta ilmavälitteisen tartunnan riskiä pidetään pienempänä kuin pisaratartuntaa.

On ymmärrettävää, että koronavirustapausten toteaminen lähialueella herättää huolta. Erityistä aihetta huolestumiseen ei kuitenkaan ole – alueen epidemiologinen tilanne on edelleen rauhallinen. Omaa tartuntariskiään voi vähentää usealla eri keinolla. Eräs tärkeimmistä on huolellinen käsihygienia: esimerkiksi käsihuuhteen käyttäminen kaupassa asioidessa ja käsien saippuapesu kotiin palatessa. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, jos et ole juuri pessyt käsiäsi. Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan. Isossa väkijoukossa on tilastollisesti suurempi riski saada tartunta kuin pienemmässä ja 1-2 metrin etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin vähentää riskiä tartunnalle.

Vaikka koronavirus on aiheuttanut niin muualla maailmassa kuin Suomessakin vakavia taudinkuvia, suurin osa tapauksista on kuitenkin onneksi ollut kotona sairastettavia hengitystieinfektioita. Taudinkuvaan kuuluu yleisimmin kuume, yskä, lihaskivut, päänsärky, maku- tai hajuaistin muutos, väsymys tai suolisto-oireet. Taudin itämisaika vaihtelee 1 – 14 päivän välillä, mutta yleisimmin taudin oireet ilmaantuvat 5 – 6 päivän kuluttua tartunnasta. Lievemmissä infektioissa (jotka eivät edellytä sairaalahoitoa) viruseritys kestää pisimmillään reilun viikon, vakavissa infektioissa pidempään. Jos henkilöllä todetaan koronavirusinfektio, hänet asetetaan 14 päivän mittaiseen kotieristykseen ja hänen on ennen eristystoimien purkamista oltava 2 päivän ajan oireeton. Kun eristystoimet puretaan, henkilö ei ole enää tartuttava ja hän voi palata normaaliin elämään ilman tartuntatautilakiin liittyviä rajoituksia. Koronavirukselle altistuneet lähikontaktit asetetaan 14 päivän kestoiseen karanteeniin, jonka aikana seurataan ilmaantuuko heille koronavirusinfektioon sopivia oireita. Jos oireita ilmaantuu, heidät nykyisen suosituksen mukaisesti ohjataan koronavirustestaukseen. Jos oireita ei kahden viikon aikana ilmaannu, karanteenitoimet voidaan purkaa ja karanteenissa ollut henkilö saa hänkin palata normaaliin elämään.

Koronavirusinfektioon sairastuminen voi olla elimistölle raskasta fyysisesti. Toisaalta useat siihen sairastuneet ovat kokeneet taudin aiheuttaman henkisen taakan olevan vieläkin raskaampi. Sosiaalisessa mediassa usein pohditaan, kuka sairastunut henkilö on ja joskus keskustelu on edennyt hyvinkin alatyyliseksi ja henkilöön meneväksi. Kukaan ei tahallaan sairastu koronavirusinfektioon. Sairastunut henkilö tarvitsee ensisijaisesti tukea – ei syyllistämistä! Fyysinen vierailu sairastuneen luona on tietysti tartuntariskin vuoksi kielletty. Mikäli tiedät läheisesi tai tuttavasi sairastuneen koronavirusinfektioon häntä voit tukea esimerkiksi soittamalla tai lähettämällä kannustavia viestejä, keinot ovat monet.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 8.7.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Nivalassa on 7.7.2020 todettu kaksi uutta COVID-19 koronavirustartuntaa. Todetut tapaukset liittyvät samaan tartuntaketjuun. Altistuneet henkilöt on kartoitettu, heihin on oltu yhteydessä ja heidät on asetettu kotikaranteeniin. Yhtään Kallion alueen asukasta ei ole sairaalahoidossa COVID-19 –koronavirusinfektion vuoksi. Alueen epidemiologinen tilanne on edelleen rauhallinen ja riski COVID-19 –koronavirustartunnalle on alueella hyvin vähäinen.

Jokainen Suomessa todettu koronavirustapaus muistuttaa kuitenkin edelleen huolellisen käsihygienian ja turvavälien noudattamisen tarpeellisuudesta sekä  viranomaissuositusten noudattamisen tärkeydestä.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ei tiedota asiasta enempää. 

Omaisten vierailut palveluasumisen yksiköissä ja vuodeosastoilla

Palveluasuminen

 • Vierailijalla ei saa olla infektio-oireita ja vierailijan tulee käyttää tapaamisen ajan nenän ja suun peittävää kasvomaskia. Henkilökunta ohjaa maskin käytön ja käsi-ja yskimishygienian vierailijalle.
 • Vierailijoita toivotaan kerrallaan 1-2 vierasta/asukas.
 • Ensisijaisesti pyritään järjestämään asukkaan tapaaminen ulkona. Jos ulkona tapaaminen ei onnistu esim. asukkaan yleisvoinnin tai sääolojen vuoksi, voi tapaaminen tapahtua sisätiloissa, jolloin tapaamisesta on sovittava erikseen henkilökunnan kanssa.
 • Jos asukas on sijoitettuna kahden hengen huoneeseen tällöin tapaaminen vain ulkona tai erillisessä tilassa. Jos tapaaminen ulkona tai erillisessä tilassa ei järjestettävissä, voidaan tapaaminen järjestää myös kahden hengen huoneessa, mutta tällöin toisen asukkaan siirryttävä vierailun ajaksi esim. päiväsaliin tai muualle yleisiin tiloihin.
 • Vierailija ohjataan vierailulle erikseen varattuun tilaan tai asukkaan huoneeseen, vierailijat eivät saa oleskella yleisissä tiloissa muutoin kuin huoneeseen kävelyn ajan. Kasvomaski tulee olla käytössä vierailun ajan ja se poistetaan vasta ulko-ovella poistuessa.
 • Inhimilliset tekijät huomioiden asukasta voi koskettaa, kun vierailijalla on suu-nenäsuojus ja hyvin desinfioidut kädet.
 • Omainen tai vierailija voi tarvittaessa käyttää asukasta ulkoilemassa (kasvomaskia käytettävä). Pyörätuolia käytettäessä työntökahvat tulee puhdistaa desinfioivalla aineella tapaamisen jälkeen.
 • Jos asukkaalla on muusta syystä muita varotoimia (kuten kosketusvarotoimet), tällöin tulee käyttää myös suojatakkia ja –käsineitä
 • Palveluasumisyksikön asukas voi tarvittaessa osallistua yksikön ulkopuoliseen tapahtumaan (esimerkiksi lähiomaisen hautajaiset, ristiäiset tms.), mikäli tämä katsotaan asukkaalle inhimillisesti tärkeäksi huomioiden kuitenkin, että asukas kuuluu mahdollisen koronavirustartunnan suhteen taudin vakavan muodon riskiryhmään  >  yksikön ulkopuolisiin tapahtumiin osallistuminen harkittava tapauskohtaisesti

Kehitysvammaisten asumispalvelut

 • Vierailijalla ei saa olla infektio-oireita ja vierailijan tulee käyttää tapaamisen ajan nenän ja suun peittävää kasvomaskia. Henkilökunta ohjaa maskin käytön ja käsi- ja yskimishygienian  vierailijalle.
 • Ensisijaisesti pyritään järjestämään asukkaan tapaaminen ulkona. Jos ulkona tapaaminen ei onnistu esim. asukkaan yleisvoinnin tai sääolojen vuoksi, voi tapaaminen tapahtua sisätiloissa. Tapaamisesta on sovittava erikseen henkilökunnan kanssa.
 • Jos asukas on sijoitettuna kahden hengen huoneeseen, tällöin tapaaminen vain ulkona tai erillisessä tilassa. Jos tapaaminen ulkona tai erillisessä tilassa ei järjestettävissä, voidaan tapaaminen järjestää myös kahden hengen huoneessa, mutta tällöin toisen asukkaan siirryttävä vierailun ajaksi esim. päiväsaliin tai muualle yleisiin tiloihin.
 • Vierailija ohjataan vierailulle erikseen varattuun tilaan tai asukkaan huoneeseen, vierailijat eivät saa oleskella yleisissä tiloissa muutoin kuin huoneeseen kävelyn ajan. Kasvomaski tulee olla käytössä vierailun ajan ja se poistetaan vasta ulko-ovella poistuessa.
 • Inhimilliset tekijät huomioiden asukasta voi koskettaa, kun vierailijalla on suunenäsuojus ja hyvin desinfioidut kädet.
 • Omainen tai vierailija voi tarvittaessa käyttää asukasta ulkoilemassa (kasvomaskia käytettävä). Pyörätuolia käytettäessä työntökahvat tulee puhdistaa desinfioivalla aineella tapaamisen jälkeen.
 • Jos asukkaalla on muusta syystä muita varotoimia (kuten kosketusvaroitoimet), tällöin tulee käyttää myös suojatakkia ja –käsineitä
 • Asukkaat saavat kulkea vapaasti ilman rajoitteita.
 • Kehitysvammapuolen yksikössä avustajilla tulee olla kasvomaski.

Vuodeosasto

 • Vierailijoita saa vierailla osastolla kerrallaan 1-2 henkilöä/potilas
 • Henkilökunta ottaa vieraat vastaan osastolle ja ohjeistaa asianmukaisen käsihuuhteen ja kasvomaskin käytön
 • Vieraat ohjataan suoraan potilashuoneeseen ja yleisissä tiloissa vietetty aika pyritään minimoimaan
 • Vierailijalla ei saa olla infektio-oireita ja vierailijan tulee käyttää koko tapaamisen ajan nenän ja suun peittävää kasvomaskia  >  suojaimet poistetaan vasta osastolta poistuttaessa

KESÄKUU 2020:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 25.6.2020

Hallitus kertoi tällä viikolla, että yli 70-vuotiaihin kohdistuvat lähikontakteja rajoittavat suositukset puretaan. Lähikontaktien välttämisellä on onnistuttu suojaamaan ikääntynyttä väestöä koronavirustartunnoilta, mutta rajoituksilla on ollut myös kielteisiä vaikutuksia, kun ikääntyneet eivät ole voineet tavata läheisiään. Kalliossa palvelukodissa asuvaa läheistä on mahdollista nähdä toistaiseksi ulkotiloissa.

Kallion pandemiatyöryhmä on päivittänyt ohjeet koskien omaisten vierailuja palveluasumisen yksiköissä, kehitysvammaisten asumispalveluissa ja vuodeosastoilla Kallion alueella.

Ohjeistus vierailujen järjestämiseksi palvelukodeissa, kehitysvammaisten asumispalveluissa sekä vuodeosastoilla

Palveluasuminen

 • Vierailijalla ei saa olla infektio-oireita ja vierailijan tulee käyttää tapaamisen ajan nenän ja suun peittävää kasvomaskia. Henkilökunta ohjaa maskin ja käsihuuhteen käytön vierailijalle.
 • Tapaaminen tapahtuu ulkotiloissa, yksikköön sisälle ei toistaiseksi saa mennä.
 • Vierailija voi työntää palvelutalossa olevaa asukasta pyörätuolilla ulkona, mutta asukasta ei saa koskea.
 • Pyörätuolin työntökahvat tulee puhdistaa desinfioivalla aineella tapaamisen jälkeen.

Kehitysvammaisten asumispalvelut

 • Vierailija ei saa olla infektio-oireita ja vierailijan tulee käyttää tapaamisen ajan nenän ja suun peittävää kasvomaskia. Henkilökunta ohjaa maskin ja käsihuuhteen käytön vierailijalle.
 • Tapaaminen tapahtuu ulkotiloissa, yksikköön sisälle ei toistaiseksi saa mennä
 • Kehitysvammapuolen yksiköissä avustajilla tulee olla kasvomaski.
 • Asukkaat saavat kulkea vapaasti ilman rajoitteita.

Vuodeosasto

 • Vierailijat saavat vierailla osastolla 1–2 kerrallaan.
 • Vierailijalla ei saa olla infektio-oireita ja vierailijan tulee käyttää tapaamisen ajan nenän ja suun peittävää kasvomaskia. Henkilökunta ohjaa maskin ja käsihuuhteen käytön vierailijalle.
 • Hoitohenkilökunta ottaa vieraat vastaan osastolle

Koronaviruksen vuoksi vallinneet poikkeusolot päättyivät Suomessa 16.6. 

Ohjeita ikääntyneille ja muille riskiryhmiin kuuluville (THL)

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 22.6.2020

Koronavirustilanne on alueellamme toistaiseksi hyvin rauhallinen ja THL:n koronakartta on pysynyt Kallion osalta entisellään jo pitkään.

Vaikka koronatilanne näyttää seisahtuneen, Kalliossa toimii edelleen pandemiapoliklinikka, jossa hoidetaan kaikki hengitystieoireiset potilaat. Rauhallisesta tartuntatilanteesta johtuen pandemiapoliklinikka siirtyy 22.6. alkaen toimimaan vastaanoton eristystiloissa.  

Jos kärsit hengitystieoireista:

Älä tule vastaanotolle suoraan, vaan ota aina ensin yhteyttä puhelimitse pandemiavastaanotolle, p. 08 419 5140. Puhelusi ohjautuu terveyskeskukseen. Nauhoite opastaa valitsemaan seuraavista vaihtoehdoista:

1) ​​asioi omassa terveyskeskuksessasi (kiireetön ajanvaraus)
2) päivystys
3) laboratoriovastausten tiedustelu.

Valitse 2) päivystys.

Kun tulet varatulle ajallesi, seuraa pihan opasteita ja odota autossa tai ulkona ensiapupoliklinikan edustalla. Älä tule sisään, hoitaja hakee sinut ulkoa. Hengitystieoireisille ei tällä hetkellä ole odotustiloja terveyskeskuksen sisäpuolella.

Pandemiapoliklinikka on toiminut keväällä muusta toiminnasta erillään erityistyöntekijöiden tiloissa, mutta rauhallisesta tilanteesta johtuen tilat palautetaan nyt erityistyöntekijöiden käyttöön. Mikäli tartuntatilanne alueellamme muuttuu, erityistyöntekijöiden tilat pystytään ottamaan uudelleen pandemiapoliklinikan käyttöön vuorokaudessa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja on todettu 134. 

Kun tulet vastaanotolle odota ulkona

TOUKOKUU 2020:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 29.5.2020

Koronavirustilanteessa ei ole Kallion alueella tapahtunut muutoksia ja tilanne on vakaa ja rauhallinen. Uusia tartuntoja todetaan alueellamme harvakseltaan.

Kalliossa toiminta on pyörinyt pääosin normaalisti poikkeusolojen aikanakin. Sekä sosiaalipalveluiden että terveyspalveluiden vastaanotoilla on voinut asioida ja varatuilla ajoilla käydä turvallisesti.  

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluneuvonta on palannut toimimaan poikkeusoloja edeltävän aikataulun mukaisesti. Palveluneuvojat ovat tavoitettavissa ma–ti klo 9–11, ke–to klo 14–16 ja pe klo 9–11. Lue lisää.

Psyykkisen ensiavun puhelinpalvelu, ns. huolipuhelin, palvelee 1.6. alkaen klo 12–15, p. 08 419 5190.

Laboratorio toimii edelleen vain ajanvarauksella. Varaa aika puhelimitse tai netissä. Lue lisää.

Vaikka tilanne on rauhallinen, koronaepidemia ei ole vielä ohi. Kannustamme kaikkia alueemme asukkaita pitämään edelleen yllä huolellista käsihygieniaa ja noudattamaan yleisiä ohjeistuksia tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Koronakartan rinnalle avattu uusi Oirekartta

THL:n kokoama kokonaiskuva koronatilanteesta täydentyy ihmisten itse ilmoittamilla oiretiedoilla. THL on avannut Oirekartan, joka on koronan karttasovelluksen rinnalla toimiva erillinen karttasovellus. Oirekartta löytyy osoitteesta thl.fi/oirekartta

Oiretiedot on saatu Omaolo.fi -palvelun koronavirustaudin oirearviosta kansalaisten itse ilmoittamien perusteella.

Omaolon oirearvio on ensisijaisesti tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä tarvittaessa ohjaamaan sujuvasti terveydenhuoltoon. Oirekarttaan mukaan otetut tiedot on rajattu niihin oirearvioihin, joiden mukaan Omaolo-palvelu on suositellut käyttäjälle hakeutumista terveydenhuoltoon käyttäjän kirjaamien oireiden perusteella.

Yksittäisten ihmisten ilmoittamia tietoja ei voi aineistosta tunnistaa. Tietosuojasyistä kunnista ei näytetä tietoja, jos ilmoituksia on alle viisi. Kallion kuntia ei ole noussut Oirekartalle. Oirekartan tiedot päivitetään joka päivä klo 12.

Koronakartta ennallaan

Monelle jo tutuksi tullut Koronakartta on pysynyt Kallion kuntien osalta ennallaan jo pitkään. Tämänpäiväisen tiedon mukaan vahvistettuja tartuntoja on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 135 kpl.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 20.5.2020

Kallion alueella koronavirustilanne on keskiviikkona 20.5. edelleen ennallaan eikä uusia tartuntoja ole todettu. Pohjois-Pohjanmaan alueella varmistettuja tartuntoja on 133. Koko maassa tartuntoja on todettu 6399.

Päivitettyjä ohjeita ikääntyneille

THL on päivittänyt ohjeistusta siitä, miten ikääntyneet voivat suojautua koronavirustartunnalta. Ohjeistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, miten yhteydenpitoa läheisiin voidaan toteuttaa turvallisesti sekä miten ikääntynyt voi ylläpitää hyvinvointiaan ja toimintakykyään poikkeusoloissa.

 • Noudata yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi. Näitä ovat lähikontaktien välttäminen ja etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin sekä hyvä käsihygienia.
 • Hoidettaessa kauppa- ja apteekkiasioita tai käytäessä terveyskeskuksessa, on huolehdittava käsihygieniasta ja pidettävä vähintään 1-2 metrin turvaväli. Myös asiointia ruuhka-aikaan kannattaa välttää.
 • Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, vältä kontakteja muihin ihmisiin ja ota yhteys Kallion pandemiavastaanotolle, p. 08 419 5140.
 • Pidä yhteyttä läheisiin ja ystäviin myös poikkeusoloissa esimerkiksi puhelimella tai muilla etäyhteydenpitovälineillä.
 • Kasvotusten tapaamisissa pidä huoli kahden metrin turvavälistä.
 • Aktiivisuus omassa arjessa pitää yllä hyvinvointia ja toimintakykyä. Mikä tahansa mielekäs tekeminen auttaa ylläpitämään hyvinvointia, kuten kotityöt, leivonta, käsityöt, lukeminen tai piha- ja puutarhatyöt.
 • Liiku päivittäin joko ulkoilemalla tai kotona vaikka jumppatuokiona. Ulkoillessa pitää muistaa pitää kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin.
 • Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu ja hyvä ateriarytmi ovat aina tärkeitä, samoin riittävä määrä nestettä.
 • Huolehdi terveydestäsi.  Varattuja lääkäriaikoja ei pidä perua ilman syytä. Hoitoon on hakeuduttava myös, jos pitkäaikaissairaus vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.

THL ohjeistaa myös, että vierailulle ei pidä mennä yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luokse, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

Jos on välttämätöntä vierailla riskiryhmään kuuluvan luona, se pitää tehdä turvallisesti. Kättelyä, halaamista ja muita ylimääräisiä lähikontakteja tulee välttää. Vierailijan on myös suojattava hengitystiensä kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla. Käsihygienia ennen ja jälkeen vierailun on tärkeää.

Ikääntyneiden, erityisesti yli 70-vuotiaiden, pitää välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on muita suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Tämä johtuu siitä, että elimistön puolustuskyky heikkenee, kun ikää karttuu. Ikääntyneillä on myös enemmän perustauteja, jotka altistavat vakavalle koronavirustaudille. THL:n seurantatilastojen mukaan suurin osa Suomessa koronavirustautiin menehtyneistä on ollut yli 70-vuotiaita.

Vierailuja rajoitetaan edelleen

Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ovat edelleen pääsääntöisesti kielletty. Kriittisesti sairaiden tai saattohoidossa olevien potilaiden kohdalla vierailusta päätetään tapauskohtaisesti. Vierailukielto ei koske välttämättömiä kuntoutuspalveluja, kuten fysioterapiaa tai toimintaterapiaa. Vierailukielto ei koske myöskään vammaispalvelulain mukaisia henkilökohtaisia avustajia.

Asukkaiden ja heidän läheistensä yhteydenpidossa voidaan käyttää esimerkiksi puhelimia, videopuheluita, sähköpostia tai kirjeitä. Vaikka vierailut asumisyksiköissä ovat edelleen kiellettyjä, tapaamisia voidaan järjestää ulkona, kunhan omainen pitää 2 metrin turvaetäisyyden ja hän suojautuu kasvomaskilla, jonka hän saa asumisyksiköstä. Omaiset voivat olla asumisyksiköihin yhteydessä ulkoilutapaamisten järjestämiseksi.

Kallion yksiköistä on myös tehty mukavia julkaisuja sosiaaliseen mediaan. Facebookissa on mm. Kipinän, Pihlajakodin, Tarhin toimintakeskuksen, Suvantokodin, Kotikeskuksen, Hoivan ja Nivalan vuodeosaston kuvia ja juttuja yksiköiden elämästä. Jos et vielä seuraa meitä Facebookissa, liity seuraamme nyt.  Löydät meidät sekä Facebookista, Instagramista että Twitteristä.

Kasvomaskien käytöstä terveydenhuollossa

Kasvomaskien käytössä toimintaohjeet vaihtelevat hieman eri yksiköiden välillä. Kotihoidossa, tehostetussa palveluasumisessa ja vammaispalvelujen henkilökohtaisen avun palveluissa ja asumisyksiköissä käytetään jatkuvasti kasvomaskeja, mutta esimerkiksi terveyskeskuksen tai sairaalan vuodeosastoilla tai vastaanotoilla ei.

Taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön määräys, joka velvoittaa käyttämään kasvomaskeja esimerkiksi kotihoidossa, kehitysvammahuolon asumisyksiköissä sekä tehostetussa palveluasumisessa kaikissa asiakaskontakteissa. STM ei sen sijaan ole määrännyt maskien käytöstä terveydenhuoltoon, kuten vuodeosastoille tai vastaanottotoimintoihin. Näissä yksiköissä yleissääntönä on, että kirurgista suu-nenäsuojusta käytetään kaikkien hengitystieinfektio-oireisten potilaiden lähihoidossa. Erityisesti kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttö korostuu suuren riskin potilaita, esimerkiksi solunsalpaajahoitoja saanutta syöpäpotilasta hoidettaessa.

Vastaanotoilla ja vuodeosastoilla hengityssuojainten, suojatakkien, kasvovisiirien ja hiussuojien käyttö arvioidaan siis potilaan tai henkilökunnan lääketieteellisen tarpeen mukaan. Velvoittavaa ohjetta käyttää maskia jokaisessa potilaskontaktissa ei ole. Kalliossa seurataan STM:n ohjeistuksia jatkuvasti. Mikäli ohjeistus suojainten käytöstä muuttuu, huomioimme muutoksen toiminnassamme.

Lue lisää: 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 12.5.2020

Peruskouluissa siirrytään torstaina 14.5. jälleen lähiopetukseen. Myös valtioneuvoston varhaiskasvatusta koskeva suositus lasten pitämisestä kotona päättyy. Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjät ovat ohjeistaneet perheitä opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisen yksityiskohdista.

Opetusministeriö ja THL ovat antaneet ohjeistuksia, kuinka tulee toimia, jos oppilas tai opettaja tai heidän perheenjäsenensä kuuluu vakavan COVID-19-koronavirustaudin riskiryhmään. Opetusministeriön mukaan kouluissa tai varhaiskasvatuksessa työskentelevien osalta toimenpiteet perustuvat työnantajan tekemään riskinarvioon. Peruspalvelukuntayhtymä Kallio on lähettänyt jäsenkuntien sivistyspalveluille riskiarvion tueksi ohjeet, joita Kalliossa sovelletaan riskiryhmien arvioimiseen terveydenhuollossa.

Sairaanhoitopiirit ovat laatineet yhteistyössä lasten koronavirus riskiryhmiä koskevan ohjeen. Ohjeessa todetaan, että vaikean koronavirustaudin riski on matala lapsilla ja nuorilla, jotka ovat terveitä, joiden perussairaus, esimerkiksi astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa tai jotka sairastavat diabetesta ilman merkittäviä lisäsairauksia.

Mikäli lapsella ei ole ollut rajoituksia lähiopetuksen tai varhaiskasvatuksen suhteen influenssakaudella, ei ole syytä jäädä pois päivähoidosta tai koulusta myöskään koronavirusepidemian aikana.

Osalla potilaista koronaepidemia voi kuitenkin tarkoittaa kotiin jäämistä päivähoidosta ja koulusta. Kotiin jäämistä suositellaan mm. lapsille, jotka sairastavat esimerkiksi vaikea-asteisia keuhkosairauksia tai vaikeaa sydämen vajaatoimintaa. Katso koko lista riskiryhmistä täältä.

Lapsen hoitava lääkäri tekee päätöksen lapsen (tarvittaessa myös sisarusten) kotiin jäämisestä yksilöllisen arvion perusteella.

Mikäli koronatartuntoja kouluissa alkaa ilmetä, koulu voidaan sulkea tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräyksellä.

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja vapaan sivistystyön tilojen käytön osalta suosituksena on jatkaa etäopetusta lukukauden loppuun. Koulutuksen järjestäjät päättävät itse, missä määrin lähiopetusta tarvittaessa järjestetään.

Viruksen etenemisen hallinta ensiarvoisen tärkeää

Koronaviruksen etenemisen hallinta on rauhallisessakin tartuntatilanteessa ensiarvoisen tärkeää. Tavoitteenamme on taudin leviämisen hallinta, terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen ja riskiryhmien suojaaminen. Valtakunnallisen linjan mukaisesti Kalliossakin siirrytään entistä vahvemmin testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamalliin. Mikäli potilaalla epäillään koronatartuntaa, hänet ohjataan herkästi laboratoriotesteihin. Positiivisen näytteen antaneen potilaan lähikontaktit kartoitetaan ja potilas sekä altistuneet määrätään karanteeniin.

THL:n koronakartalle ei ole noussut Nivalan lisäksi muita Kallion kuntia. Nivalan 5 varmistettua tartuntaa sisältää myös jo parantuneet tartuntatapaukset.  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella laboratoriotesteillä todettuja koronavirustartuntoja on tänään 12.5. yhteensä 130 kpl.

On tärkeää muistaa, että vaikka rajoituksia aletaan Suomessa keventää, poikkeusolot ovat edelleen voimassa, ja riski taudin etenemiselle on edelleen suuri. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa tartuntatilanteen kehittymiseen. Hyvällä käsihygienialla ja voimassa olevia rajoituksia noudattamalla voi tehokkaasti torjua viruksen leviämistä. 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 5.5.2020

Koronavirusepidemian kasvu on Suomessa pysähtynyt rajoitustoimien ja hygieniakäyttäytymisen selvän parantumisen kautta. Vaikka epidemia on tällä hetkellä suvantovaiheessa, on edelleen olemassa uhka sen kiihtymisestä uudelleen.

Hallitus kertoi eilen 4.5. toimintasuunnitelmasta koronakriisin hallinnassa. Poikkeusolot Suomessa jatkuvat edelleen, mutta laajamittaisia rajoituksia aletaan hallitusti keventää ja purkaa.  Mm. kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset avataan kesäkuun alussa. 

Lisäksi avataan museot, teatterit, kulttuuritalot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit, kerhotilat ja järjestöjen kokoontumistilat. Kirjojen ja muiden aineistojen lainaaminen kirjastoista sallitaan välittömästi. Seuraa kuntasi ilmoittelua.

Kokoontumisrajoitukset ovat edelleen tarpeen. Kesäkuun alusta alkaen sallitaan enintään 50 henkilön kokoontumiset. Suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kielletään hallituksen linjauksen mukaisesti 31.7.2020 asti. 

Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Valtioneuvosto korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa toimintaohjetta noudatettaessa.

Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi ja asiaa tarkastellaan seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä.

Hallituksen toimilla pyritään edelleen estämään viruksen leviämistä, turvaamaan terveydenhuollon kantokyky ja suojelemaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Tavoitteena on, että epidemiaa onnistutaan tehokkaasti hillitsemään niin, että se haittaa mahdollisimman vähän ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja perusoikeuksien toteutumista.

Tartuntatilanne Kallion alueella ennallaan

Kallion alueella tartuntatilanne on entisellään. Nivalassa on edelleen 5 todettua tartuntatapausta, ja luku sisältää myös jo parantuneet koronapotilaat. Muita Kallion kuntia ei tänäänkään 5.5. noussut THL:n ylläpitämälle koronakartalle.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella laboratoriotesteillä todettuja tartuntoja on yhteensä 128.

Vaikka tilanne on alueellamme rauhallinen, kannustamme kaikkia alueemme asukkaita noudattamaan yhä hygieniaohjeita sekä voimassaolevia rajoituksia.

Lue lisää:

Hallitus linjasi suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta (Valtioneuvoston kanslia)

Koronakartta

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 4.5.2020

Koronatilanne Kallion alueella on yhä rauhallinen. Alueemme kunnista Nivala on edelleen ainoana THL:n ylläpitämällä koronakartalla viidellä todetulla koronavirustartunnalla. Tähän lukuun sisältyvät myös jo taudista parantuneet. Pohjois-Pohjanmaan alueella laboratoriotesteillä varmistettuja tartuntoja on koronakartan mukaan 128 kappaletta. Varmistettuja tartuntoja Suomessa on 4.5. todettu yhteensä 5 327. 

Kallion henkilöstö on jatkuvasti valmiudessa sen varalta, että tartuntamäärät Kallion kunnissa kasvavat. Tartuntoja voidaan rajoittaa tehokkaasti hyvällä käsihygienialla ja välttämällä kokoontumisia.

Vastaanotoilla kannattaa käydä

Vastaanottokäynnit ovat pandemian aikana vähentyneet myös Kallion alueella. Jos asiakkaat jättävät vastaanottokäyntejä väliin, on vaarana, että hoidon aloittaminen voi viivästyä ja sairaus voi pahentua. Myös monet pitkäaikaissairaudet edellyttävät säännöllistä seurantaa ja kontrolleja vastaanotoilla.

Mikäli sinulla on varattu aika vastaanotolle eikä sinulla ole flunssan oireita, suosittelemme että käytät sinulle varatun ajan. Tämä koske sekä terveydenhoitoa että sosiaalipalveluiden vastaanottoja.

Kaikki flunssaoireiset hoidetaan tällä hetkellä pandemiapoliklinikalla, joka sijaitsee muista toiminnoista erillään, joten vastaanotoillamme voi asioida turvallisesti.

Vastaanottoajat kannattaa voinnin salliessa hyödyntää nyt myös siksi, että aikojen peruminen lisää kiireettömien toimenpiteiden hoitojonoja koronaepidemian laannuttua.

Mikäli sinulla on kysyttävää asiointiisi liittyen, voit ottaa yhteyttä vastaanotolle etukäteen.

Lue lisää: 

THL:n tilannekatsaus
Koronakartta

HUHTIKUU 2020: 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 30.4.2020

Koronavirustilanne Kallion alueella on yhä rauhallinen. Nivalassa todettuja tartuntoja on yhteensä 5, ja tartuntamäärä sisältää myös jo toipuneet koronapotilaat. Muissa Kallion kunnissa on yksittäisiä tartuntoja. Tartuntaketjut on onnistuttu jäljittämään ja sairastuneet ja altistuneet ovat karanteenissa.

THL päivittää koronakarttasovelluksen joka päivä klo 12. Kartalla näytetään ne kunnat, jonka asukkailla tartuntoja on todettu 5 tai enemmän. Huomaa, että kartalla ilmoitettu tartuntaluku ei välttämättä kerro suoraan tartuntojen tilanteesta kunnan alueella. Esimerkiksi Helsingissä oleskelevan, mutta muussa kunnassa kirjoilla olevan henkilön tartunta merkitään kartalle sen mukaan, missä kunnassa asukas on kirjoilla.

Pohjois-Pohjanmaalla laboratoriotesteillä todettuja koronavirustartuntoja on 126. Ilmaantuvuusluku 30,7, mikä kuvaa sairastuneiden määrää 100 000 asukasta kohden.  

Lue THL:n tilannekatsaus osoitteesta www.thl.fi. 

Vappua ei ole peruttu – sitä vietetään tänä vuonna kotona ja virtuaalisesti!

Koronatilanne ja siitä johtuvat kokoontumisrajoitukset koskevat meitä kaikkia, myös vappuna. Vaikka tänä vuonna vapputori jää väliin, se ei tarkoita, etteikö vappua voisi juhlistaa muilla tavoin.

Sivulta www.virtuaalivappu.fi löydät virtuaalivapun viihdyttävimmät livelähetykset, vastauksia monia askarruttaviin vappuaiheisiin kysymyksiin sekä vappuvinkit, jotka auttavat vapputunnelman luomisessa kotoa käsin. Sisäministeriön ja poliisin kokoamalla sivustolla on tarjolla vaihtoehtoisia tapoja viettää vappua yhteisöllisesti mutta fyysisesti erillään.

Muista: Merkittävimmän turvallisuusteon tekee edelleen jokainen meistä itse.

Toivotamme iloista kotivappua kaikille Kallion alueen asukkaille!

 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 27.4. 

Kallion kunnista Nivala nousi viikonlopun aikana THL:n ylläpitämälle koronakartalle, kun laboratoriotesteillä todettujen tartuntojen määrä nousi Nivalassa viiteen. Kaikki Nivalan tartuntaketjut on pystytty selvittämään, ja sairastuneet sekä altistuneet ovat karanteenissa, joten yleistä riskiä tartuntojen leviämiselle ei ole.

Osa sairastuneista on jo myös ehtinyt parantua. THL:n karttasovellus näyttää kaikki alueella todetut tartunnat, joten luku sisältää myös jo taudista parantuneet.

THL:n karttasovelluksessa näytetään kunnat, joissa tartuntoja on todettu 5 tai enemmän. Alle viiden tartunnan kuntia THL ei julkaise.  Koronakartalla näkyvät ainoastaan laboratoriotesteillä todetut tartunnat.

Pohjois-Pohjanmaan alueella oli viikonloppuna 120 laboratoriotestillä todettua koronavirustartuntaa. Tartunnoista suurin osa, 82 kpl, on Oulussa. Testejä Pohjois-Pohjanmaan alueella on tehty noin 5000 kpl.

Suojele itseäsi ja läheisiäsi

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin. 

Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

 • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan.
 • Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi.
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.  
 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Kangasmaski ei anna suojaa koronavirukselta

Kangasmaskien käyttö puhuttaa myös Kallion alueella. On tärkeää huomioida, että kankainen kasvomaski ei suojaa maskin käyttäjää koronavirukselta. Maskin käyttö voi sen sijaan suojata muita, koska se voi vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä.

Itsetehdyssä maskissa vääränlainen kangasmateriaali voi heikentää keuhkojen terveyttä, kun esimerkiksi mikrokuituja, pölyä tai kangashiukkasia joutuu hengitysteihin. Väärä kangasvalinta voi lisätä hengitysvastusta, jolloin hiilidioksidipitoisuus voi lisääntyä haitallisiin mittoihin. Myös riski sydäntapahtumiin tai astmakohtauksiin voi kasvaa. 

Oikaisu: koteihin jaetussa koronatietopaketissa virhe

Viime viikolla koteihin jaetussa koronainfossa oli virhe koskien perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjauksen aukioloa. Palveluohjausta ei ole tarjolla launtaisin, vaan palveluohjaus on auki 

ma–pe klo 9–11 ja klo 12–15. 

Pahoittelemme virhettä.

Korjatun tietopaketin löydät sivun oikeasta palkista. 

 

Tartuntataudeista vastaava lääkäri muistuttaa: kokoontumisrajoitukset ovat yhä voimassa

Kallion alueella COVID-19-koronavirustilanne on pysynyt rauhallisena. Yksittäisiä koronavirustapauksia on kuitenkin todettu joka viikko. Tartuntaketjut on toistaiseksi pystytty jäljittämään, altistuneisiin on oltu yhteydessä ja heidät on asetettu kotikaranteeniin, joten näistä tapauksista ei jatkotartuntoja ole odotettavissa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että esimerkiksi satunnainen ohikulkija Etelä-Suomen epidemia-alueelta matkalla pohjoiseen voi tartuttaa tautia esimerkiksi Kallion alueella pysähtyessään ja kaupassa asioidessaan. Turvallisuuden tunteeseen ei ole siksi syytä tuudittautua. Jos kokoontumisrajoituksia ja muita valtioneuvoston sekä terveysviranomaisten antamia ohjeita ei noudateta, riski koronavirusepidemian kehittymiselle kasvaa.

Korostan siis edelleen Suomen valtioneuvoston säätämän valmiuslain tärkeyttä. Vaikka keväinen sää houkuttelee liikkeelle, kokoontumisia tulee yhä välttää. Jos ihmiset viettävät aikaa ryhmässä, ja yhdellä ryhmän jäsenellä todetaan koronavirustartunta, kaikki lähikontaktissa olleet tullaan altistumisen jälkeen asettamaan tartuntatautilain nojalla kahden viikon mittaiseen kotikaranteeniin jotta voidaan seurata, saavatko altistuneetkin taudin.

Hyvää käsihygieniaa tulee noudattaa esimerkiksi kauppareissujen yhteydessä.

Ajantasaista tartuntatilannetta voi seurata mm. THL:n verkkosivuilta. THL ilmoittaa koronakarttasovelluksessaan kunnat, joissa on vähintään 5 tartuntaa. Kallion kuntia ei listalla toistaiseksi ole. Pyritään yhteistyöllä pitämään jatkossakin epidemia alueellamme kurissa!

Arto Nieminen
infektiosairauksien erikoislääkäri
PPKY Kallion tartuntataudeista vastaava lääkäri

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 24.4.2020

Koronatilanne on Kallion alueella yhä rauhallinen.

Koronaviruksen näytteenoton kriteerejä on valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti laajennettu ja näytteidenottoa on lisätty myös Kalliossa, kuten koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Kallion kunnissa on todettu yksittäisiä koronavirustartuntoja. Yhteensä laboratoriovarmistettuja koronatartuntoja on Pohjois-Pohjanmaalla 116 kappaletta (tilanne 23.4.).

Vaikka todettuja koronatartuntoja ei Kallion kunnissa ole paljon, kehotamme kaikkia alueemme asukkaita pitämään yllä hyväksi havaittuja käytäntöjä infektioiden torjumiseksi. Pese kädet usein saippualla, yski tai aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja vältä kokoontumisia.

Kallion koronatietopaketti koteihin 

Tällä viikolla Kallion alueen koteihin on jaettu Peruspalvelukuntayhtymä Kallion tietopaketti koronavirustilanteeseen liittyen. A4-kokoiseen tietopakettiin on koottu yleistä tietoa tartunnan ehkäisemiseen liittyen sekä tärkeitä yhteystietoja. Mikäli et ole saanut meiltä postia, ota yhteyttä Kallion viestintäkoordinaattoriin, p. 044 419 5005, outi.korhonen [at] kalliopp.fi.  

Löydät tietopaketin sähköisessä muodossa osoitteesta kalliopp.fi/koronainfo. 

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL on koonnut nettisivuilleen usein kysyttyjä kysymyksiä koronavirustilanteeseen liittyen. Päivittyvältä listalta löytyy kysymyksiä ja vastauksia mm. seuraavista aiheista:

 • Koronavirus ja koronavirustauti
 • Testaus
 • Raskaus
 • Lapset
 • Ikääntyneet
 • Matkailu
 • Lääkkeet ja rokotteet
 • Karanteeni, eristys ja karanteenia vastaavat olosuhteet 

Listaa on päivitetty viimeksi 24.4.2020.

Lue lisää:  Usein kysyttyä koronaviruksesta (thl.fi)

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 20.4.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio on koonnut tietopaketin koronaviruksesta alueen asukkaille. Jokaiseen Kallion alueen talouteen toimitettavassa tietopaketissa kerrataan yleiset ohjeet tartuntariskin vähentämiseksi, yli 70-vuotiaiden sekä muiden riskiryhmäläisten ohjeistus, sekä toimintaohjeet flunssaoireisille. Löydät ilmoituksesta myös tärkeät yhteistiedot. Tietopaketit jaetaan koteihin tällä viikolla. 

Koronavirustilanne alueellamme on yhä rauhallinen.  Pohjois-Pohjanmaan alueella laboratoriotestein todettuja tartuntoja on 113, joista suurin osa on Oulussa. THL:n karttasovelluksessa näkyvät kunnat, joissa tartuntoja on 5 tai enemmän. Kallion kuntia ei kartalle noussut tänäänkään. 

Lue THL:n tilannekatsaus tästä linkistä

Pidä edelleen huolta hyvästä käsihygieniasta ja muista tarpeellisista varotoimista taudin leviämisen estämiseksi. 

 

Tartuntataudeista vastaavan erikoislääkärin tilannekatsaus 16.4.2020

Lue tartuntataudeista vastaavan erikoislääkärimme Arto Niemisen tilannekatsaus koronavirustilanteesta 16.4.2020 tästä linkistä. 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 14.4.2020

Koronakarttasovelluksessa ei ole toistaiseksi yhtään Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueen kuntaa. Sovellus päivittyy joka päivä klo 12.  THL ilmoittaa koronatartunnat kunnittain niiden kuntien osalta, missä tartuntoja on 5 tai enemmän. Jos tautitapauksia on 0–4, tapauksia ei ilmoiteta. Pääset karttasovellukseen tästä linkistä 

Kuten ennen pääsiäistä kerroimme, Kallion alueella on yksittäisiä laboratoriovarmistettuja koronavirustartuntoja

Pohjois-Pohjanmaalla koronatartuntoja on todettu yhteensä 107 (tilanne 13.4., ppshp.fi)

THL:n valtakunnallinen tilannekatsaus 14.4.:

 • Testattuja näytteitä yli 47 300
 • Tapauksia ilmoitettu: 3 161
 • Tapauksista 1987 on todettu Uudellamaalla
 • Suomen väestöön (5 543 233) suhteutettuna tapausmäärien ilmaantuvuus on 57 tapausta 100 000 asukasta kohden (Suomen väkiluku päivitetty 13.4.)
 • Tautiin on kuollut 64 ihmistä.

Tutustu koko tilannekatsaukseen tästä linkistä

Koronatilanne Kallion alueella on yhä rauhallinen. Kannustamme kaikkia alueemme asukkaita jatkamaan edelleen hyviä käytäntöjä infektioiden torjumiseksi. Tartuntariskiä voi vähentää huolellisella hygienialla sekä välttämällä lähikontakteja. 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 8.4.2020

Kallion alueella on todettu laboratoriotesteillä yksittäisiä koronavirustartuntoja.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio noudattaa valtakunnallista linjausta eikä tiedota tartunnan saaneista tarkemmin. THL on avannut karttasovelluksen, jossa se ilmoittaa tartuntatapaukset kunnittain, mikäli laboratoriotestein todettuja tartuntoja on kunnassa 5 tai enemmän. Pääset sovellukseen tästä linkistä. 

Karttasovellus päivittyy aamupäivisin klo 9.30 ja siinä voi olla viivettä. Keskiviikkona 8.4. THL:n listalla ei ole yhtään Kallion alueen kuntaa. 

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ilmoittaa tartuntojen lukumäärät sairaanhoitopiirin alueelta. 8.4. iltapäivällä tartuntoja Pohjois-Pohjanmaalla oli 88.

Muistutamme, että laboratoriotesteillä todettujen tartuntojen määrä ei kerro kattavasti tartuntatilanteesta sillä kaikkia tautitapauksia esimerkiksi samassa perhepiirissä ei ole tarpeen varmentaa laboratoriotestillä. Tärkeintä on, että tartuntaketjut saadaan pysäytettyä.

Nyt on erityisen tärkeää, että kaikki Kallion alueen asukkaat noudattavat kansallisia linjauksia ja ohjeita infektioiden leviämisen estämiseksi. Huolellinen käsihygienia, oikeaoppinen yskiminen, aivastelu ja niistäminen sekä sosiaalisten kontaktien välttäminen ovat tehokkaita keinoja hillitä viruksen leviämistä. Riskiryhmiin kuuluvien on syytä pysyä kotona.

Jos olet jo saanut kotiisi sosiaali- ja terveysministeriön lähettämän kansalaiskirjeen, tutustu kirjeen sisältöön ja toimi sen ohjeiden mukaisesti. Kirjeet on lähetetty jokaiseen suomalaiseen kotiin viime viikolla, ja viimeistenkin kirjeiden pitäisi olla perillä 9.4. 

Ajankohtaista tietoa löydät myös osoitteesta www.thl.fi

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 6.4.2020

THL on päivittänyt karttasovellusta, johon on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista COVID-19-tapauksista Suomessa. Sovellus löytyy osoitteesta thl.fi/koronakartta. Siirry sovellukseen

Sovelluksessa esitetään varmistetut tapaukset Suomessa sekä niiden ilmaantuvuus, eli tapausten määrä 100 000:ta asukasta kohden. Nämä tiedot ovat nyt saatavissa sairaanhoitopiirijaottelun lisäksi myös kunnittain, mikäli kunnassa on enemmän kuin neljä COVID-19-tapausta. Jos kunnassa on 0–4 tapausta, tautitapaustietoja ei henkilötietojen yksityisyyden turvaamiseksi ilmoiteta.

THL:n listauksessa ei 6.4. aamupäivällä ollut yhtään Kallion alueen kuntaa.

Karttasovelluksen tiedot perustuvat tartuntatautirekisterin tietoihin. Näytteenottopäivästä kuluu noin 2–4 päivää ennen kuin näyte on analysoitu, kirjattu ja tieto on päivittynyt tartuntatautirekisteriin. Karttasovelluksen tiedot päivitetään joka aamu klo 9.30.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti eilen 5.4., että PPSHP:n alueella on todettu 73 varmennettua koronatartuntaa. ​Oulun yliopistollisessa sairaalassa on hoidossa yhteensä kahdeksan koronapotilasta. Neljä potilasta on vuodeosastohoidossa ja neljä tehohoidossa. Lue koko PPSHP:n tiedote.

Kansalaiskirje koronaviruksesta on lähtenyt koteihin

Kansalaiskirje koronaviruksesta on lähtenyt jakeluun. Kirje jaetaan jokaiseen kotiin Suomessa niin, että se on perillä viimeistään 9. huhtikuuta 2020. Kirjeellä pyritään varmistamaan, että jokainen kansalainen saa tietoa koronaviruksesta ja virukseen varautumisesta.

Kansalaiskirje sisältää saatekirjeen sekä kolme koronavirukseen liittyvää ohjetta:

 • Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnalta
 • Jos sairastut tai hoidat sairastunutta läheistä kotona
 • Toimintaohjeita yli 70-vuotiaille

Lue lisää.

THL selvittää yksilöllistä alttiutta sairastua vaikeaan koronavirusinfektioon

THL tiedotti 6.4., että se aloittaa uuden kansallisen tutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, miten yksilölliset tekijät, kuten perimä ja elintavat, vaikuttavat vaikean koronavirusinfektion syntyyn. Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirusinfektio etenee erilaisilla ihmisillä ja millaisia oireita se aiheuttaa.

Koko Suomen kattavaan tutkimukseen kutsutaan pääasiassa sairaalahoitoon joutuvia henkilöitä, joilla epäillään tai joilla on todettu koronavirustartunta. Myös lievemmin sairastuneita kutsutaan mukaan. THL toteuttaa tutkimuksen yhdessä kaikkien yliopistosairaaloiden, monien muiden sairaanhoitopiirien ja Terveystalon kanssa. Näytteenkeräys on alkanut osassa maata.

Lue lisää

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 3.4.2020

Hallitus päätti 30.3. jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta 2020 saakka. Kallion alueella tämä tarkoittaa sitä, että vierailukiellot esimerkiksi palveluasumisen yksiköihin jatkuvat 13.5. saakka. Myös ryhmätoiminta on tauolla siihen saakka.

Suojavarusteiden riittävyydestä on keskusteltu valtakunnallisella tasolla ja paikallisesti. Varustetilanne on Kalliossa tällä hetkellä vakaa, ja näyttää siltä, että varusteet riittävät suojautumista vaativissa tehtävissä työskentelevän henkilöstön tarpeisiin. Varustetilauksia on jatkuvasti vetämässä. 

Koronavirustilanne on yhä alueellamme rauhallinen. Mikäli sinulla on varattuna aika esimerkiksi lääkärille, sairaanhoitajalle tai sosiaalipalveluihin, voit hyödyntää sinulle varatun ajan tavalliseen tapaan. Mikäli mahdollista, varatut ajat kannattaa nyt käyttää, sillä vastaanottomme saattavat ruuhkautua, kun koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat ohi.  Jos sinulla on flunssaoireita, peru kiireetön ajanvarauksesi ja toivu rauhassa kotona.

Koska yksiköissämme ei tällä hetkellä voi vierailla, voit pitää yhteyttä omaiseesi palvelukodissa tai vuodeosastolla muulla tavoin. Jos läheiselläsi ei ole omaa puhelinta, voit soittaa hoitajien puhelimeen. Myös kortit ja kirjeet otetaan ilolla vastaan!

Muistutamme vielä, että Kallio ei tiedota alueen koronavirustartunnoista. Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti tartunnoista tiedotetaan sairaanhoitopiireittäin. Tämänhetkisen tiedon mukaan (3.4.) Pohjois-Pohjanmaalla positiivisia koronanäytteitä on otettu nyt yhteensä 66 kappaletta.  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaistiedotteen löydät tästä linkistä. 

Vaikka tartuntoja ei kerrota kuntakohtaisesti, kannustamme edelleen kaikkia alueemme asukkaita osallistumaan infektioiden torjuntaan pitämällä yllä hyvää käsihygieniaa, muistamaan ohjeet yskimisen tai aivastelun varalle, sekä välttämään kokoontumisia.

Luotettavaa tietoa koronavirustilanteesta löydät THL:n sivuilta.

MAALISKUU 2020:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 30.3.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ei enää tiedota alueen koronavirustartunnoista. Päätös perustuu valtakunnalliseen linjaukseen, jonka mukaan potilastilanne raportoidaan tällä hetkellä sairaanhoitopiirien tasolla potilassuojan takia.

– Ymmärrämme, että alueemme mahdolliset tartunnat kiinnostavat asukkaita. Toivomme kuntalaisten kuitenkin muistavan, että tieto laboratoriotestein todetuista tartunnoista ei kerro kattavasti viruksen levinneisyydestä, sillä kaikkia oireisia ei testata. Kannustamme kaikkien jäsenkuntiemme asukkaita noudattamaan viranomaisten ohjeita infektioiden torjumiseksi, kertoo Kallion terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa edelleen koronavirustilanteen vaikutuksista sen toimintoihin. Lisäksi jaamme tietoa epidemian hillitsemiseksi.

Lue lisää:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 27.3.2020

Yli 70-vuotiaat ovat poikkeuslain nojalla velvoitettuja pysymään kotona karanteenin kaltaisissa oloissa. Myös muiden on syytä välttää tarpeetonta ihmisten ilmoilla liikkumista ja kokoontumisia.

Omasta kunnosta on tärkeää pitää huolta myös poikkeusaikoina. Kotivoimisteluun löytyy runsaasti vinkkejä netistä. Päivän voi aloittaa vaikkapa tällä aamujumpalla.

Tässä linkki helppoon jumppavideoon, jonka kesto on parikymmentä minuuttia. Lisää maksuttomia liikkeitä, valmiita ohjelmia ja eri tasoisia jumppaohjeita löytyy osoitteesta https://www.voitas.fi/ . Voitas.fi on Ikäinstituutin liikepankki ikäihmisten voima- ja tasapainoharjoitteluun.

Voit hyvin myös nauttia keväisestä säästä ja jaloitella ulkona kunhan pidät käsivarren mitan verran etäisyyttä muihin. 

Ikäinstituutin aamujumppa:

Aamujumppajuliste

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 26.3.2020

Poikkeusoloista huolimatta Kallion toiminnot pyörivät tällä hetkellä normaalisti. Jos sinulla ei ole flunssaoireita, voit asioida turvallisin mielin mm. lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla, röntgenissä, laboratoriossa, neuvolassa, terapiakeskuksessa ja perhe- ja sosiaalipalveluissa. Suun terveydenhuollon kiireettömät hoidot ovat nyt tauolla. 

Flunssaoireista kärsivien vastaanotot Ylivieskassa ja Nivalassa sijaitsevat erillään muusta toiminnastamme jotta altistumista tapahtuisi mahdollisimman vähän. Kaikessa asioinnissa kannattaa muistaa huolellinen käsihygienia sekä turvaväli muihin samassa tilassa oleviin. Yskiessäsi suojaa suusi hihalla tai kertakäyttöisellä nenäliinalla. 

Mikäli kärsit lievistä flunssaoireista, pode tauti rauhassa kotona. Jos oireesi pahenevat, soita pandemiavastaanottoon, p. 08 419 5140 ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan. . 

Ryhmätoiminta ja vierailut mm. palvelukoteihin on tällä hetkellä poikkeuslain nojalla kielletty, muutoin olet tervetullut asioimaan kanssamme. 

Koronainfo - ota yhteyttä oikeaan paikkaan

Onko kuva liian pieni? Näet sen isompana tästä linkistä.

 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 25.3.2020

Kallion alueella tilanne koronaviruksen osalta on edelleen rauhallinen eikä uusia tartuntoja ei ole todettu. Pandemiavastaanotollamme on tehty yhteensä 20–30 laboratoriotestiä. Testejä tehdään myös OYS:ssa, Oulaskankaan sairaalassa sekä Kokkolassa. 

Muistutamme, että tehokkain keino estää virusta leviämästä on pysyä kotona ja rajoittaa kontakteja muihin ihmisiin. 

Kallion vastaanotoilla toiminta jatkuu tavalliseen tapaan. Poikkeuksena suun terveydenhuolto, jonka kiireettömät ajat ovat joitain oikomishoitoja lukuunottamatta tauolla. Voit tarkistaa poikkeusolojen aiheuttamat muutokset yksiköissämme täältä:  www.kalliopp.fi/koronainfo -> Poikkeusolojen vaikutukset Kallion palveluissa. Jos olet terve eikä sinua ole määrätty karanteeniin tai karanteeninomaisiin oloihin, voit asioida esimerkiksi laboratoriossa. Muista varata aika laboratorioon etukäteen jotta vältyt odottelulta. 

Myös sosiaalipalvelut palvelevat normaalisti.

Huolehdi asioidessasi hyvästä käsihygienasta sekä turvavälistä kanssaihmisiin. Jos yskittää, yski hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.  

Oheisesta kuvasta voit tarkistaa, miten korona vaikuttaa arkeesi. 

Näin korona vaikuttaa arkeesi

 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 24.3.2020

Uusia tartuntoja ei ole todettu. Tartuntoja estetään tehokkaimmin sosiaalisia kontakteja välttämällä sekä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Kaikki koronatiedotteemme ja muuta hyödyllistä tietoa löydät Koronainfo-sivulta.

Psyykkisen ensiavun puhelinpalvelu avattu

Kallio on avannut psyykkisen ensiavun puhelimen, johon voit soittaa, jos koronatilanne huolestuttaa sinua henkisesti ja koet psyykkistä oireilua, esimerkiksi ahdistusta tilanteen takia.

p. 08 4195190, avoinna ma–pe klo 9–15.

Huolipuhelimeen vastaavat terapiakeskuksen työntekijät.

Psyykkisen ensiavun puhelimessa ei anneta hoidollisia neuvoja infektioepäilyhin tai hoitoon liittyen - näissä asioissa opastavat

 • Kallion pandemiavastaanotto, p. 08 419 5140, ma–pe klo 8–16
 • OYS:n neuvontanumero (24h), p.  08 315 2655
 • THL:n neuvonta, p. 0295 535 535, ma–pe klo 8–21 , la klo 9–15

Joko seuraat?

Tiesithän, että löydät meidät myös Facebookista ja Twitteristä (@ppkykallio) sekä Instagramista (ppky_kallio)?

Ajankohtaista koronavirustilanteesta (23.3.)

Kallion alueen ensimmäinen koronavirustartunta todettiin viime viikolla. Uusia tartuntoja ei ole ilmennyt. Tartuntoja estetään tehokkaimmin sosiaalisia kontakteja välttämällä sekä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla.

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa jatketaan valmistautumista pandemiatilanteen mukaisesti valtakunnallisia ohjeita noudattaen. Pandemiapoliklinikka avautuu ti 24.3.2020 myös Nivalassa apuvälinelainaamon tiloissa. 

Niille kotikaranteenissa oleville, joille Kallion tartuntataudeista vastaava lääkäri määrännyt karanteenin, soitetaan Kalliosta päivittäin. Kiitos kaikille puheluitamme vastaanottaneille! 

Karanteeniohjeet vaihtelevat ja jonkin verran muuttuvatkin riippuen altistuneen tai hänen perheensä tilanteesta. Jokaisen tulee noudattaa hoitohenkilökunnalta saamiaan ohjeita. 

Suosittelemme alueemme asukkaita seuraamaan ajankohtaisia tutkitun tiedon lähteitä. Rajaa kasvoikkain kohtaamiset niin vähiin kuin mahdollista, pese käsiä, noudata yskimishygieniaa sekä välitä ja arvosta itseäsi ja kanssakulkijoitasi. Näin toimien suojaamme sekä itseämme että suuremmassa riskissä olevia erilaislta tartunnoilta. 

Kallion koronatiedotteet ja hyödyllisiä linkkejä löydät kohdasta Koronainfo.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta (20.3.)

Kallion alueella todettiin eilen alueemme ensimmäinen koronavirustartunta. Tänään 20.3.2020 uusia tartuntoja ei ole ilmennyt. Tartuntoja estetään tehokkaimmin sosiaalisia kontakteja välttämällä sekä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla.

Poikkeusolot ja päivittäin muuttuva koronavirustilanne on haaste luotettavan tiedon kululle, ja huhut sekä väärä tieto lähtevät helposti liikkeelle. Alueelle nyt annetut altistuneiden karanteeniohjeet saattavat myös hämmentää, koska ohjeet ovat aina yksilön ja perheen tilanteesta ja tiukasti altistuspäivästä riippuvaisia. Ohjeet myös muuttuvat, jos oireilua alkaa ilmetä. 

Sekä altistuneen että ulkomailta tulleen ohje arkielämästä on samanlainen, oireeton on karanteenissa  ja perheenjäsenet voivat käydä töissä ja kaupassa ja asioida. Muutoin noudatetaan valtionhallinnon linjauksia, eli sosiaalisia kontakteja vältetään ja kohdatessa pidetään turvaväli.

Tilanne muuttuu, jos altistunut tai perheenjäsenet alkavat oireilla (esim. lihaskipua, lämpöilyä, hengitystietuntemuksia). Jos näin tapahtuu, koko perhe alkaa noudattaa karanteenisääntöjä ja on yhteydessä  pandemianeuvontaan, ellei ole jo saanut muita ohjeita.

Luotettavaa tietoa koronavirukseen liittyen löydät täältä: 

Lue myös Kallion infektiosairauksien erikoislääkäri Arto Niemisen haastattelu tästä linkistä (Kalajokilaakso.fi). Nieminen painottaa, että alueella havaitusta tartunnasta huolimatta hysteriaan ei ole aihetta, ja että Kalliossa pandemiaan on varauduttu hyvin. Nieminen toteaa myös, että sairastunutta tai altistunutta ei saa syrjiä, vaan heille pitää antaa psyykkistä tukea.

Päivitetty: koronavirustartunta Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella (19.3., täydentää aiempaa tiedotetta)

Turvataksemme kuntayhtymän infektiosairauksien erikoislääkärin työrauhan, tiedotusvastuu siirtyy Peruspalvelukuntayhtymä Kallion ylilääkäri Ritva Kanervolle, p. 040 635 5373.

Nivalassa on todettu Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueen ensimmäinen koronavirustartunta. Tartunta on varmistettu laboratoriokokeella. Altistuneet on kartoitettu, eikä altistuneiden tarvitse olla huolissaan. Olemme altistuneisiin yhteydessä tämän päivän aikana. Varotoimenpiteenä yksi päiväkoti on suljettu.

Tartunta on peräisin ulkomailta. 

Emme anna sairastuneesta tarkempia tietoja koska emme voi paljastaa yksilön terveydentilaan liittyviä tietoja tartunnan saaneen henkilöllisyyden suojelemiseksi. 

Vetoamme kuntalaisiin, että kaikki Kallion alueen asukkaat noudattavat valtiohallinnon linjauksia, mm. välttävät kokoontumisia ja tarpeetonta matkustamista. Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien suojeleminen on äärimmäisen tärkeää koronatartuntojen leviämisen estämiseksi. Noudata edelleen erittäin huolellista käsi- ja yskimishygieniaa. 

Lisätietoja:

 • Vs. tartuntataudeista vastaava lääkäri Ritva Kanervo, p. 040 635 5373
 • Terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi, p. 044 419 5002 

Ensimmäinen koronavirustartunta Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella (19.3.)

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Tartunta on varmistettu laboratoriokokeella. Altistuneita on kartoitettu, ja heihin ollaan yhteydessä tämän päivän aikana. Varotoimenpiteenä yksi päiväkoti suljetaan.

Tartunta on peräisin ulkomailta. 

Emme anna sairastuneesta tarkempia tietoja yksityisyydensuojan perusteella. 

Lisätietoja:

 • Tartuntataudeista vastaava lääkäri Arto Nieminen, p. 040 804 2777
 • Terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi, p. 044 419 5002 

Poikkeusolojen vaikutukset Kallion toiminnoissa 18.3.–13.4. (19.3.)

Suomen hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa 16.3.2020, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot (18.3.-13.4.2020). Poikkeusolot vaikuttavat myös Kallion yksiköiden toimintaan. Täydennämme listaa tilanteen edetessä.

Eläinlääkäripalvelut ja terveysvalvonta. Ajalla  18.3.-13.4.2020 kaupungineläinlääkärit hoitavat ensisijaisesti kiireelliset tuotantoeläin- ja seuraeläinsairaudet niin, että tuotantoeläinten sairaudet hoidetaan kiireellisimpinä. Kiireettömät tuotanto- ja seuraeläintapaukset siirretään myöhempään ajankohtaan. Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella noudatetaan Ruokaviraston koronaerityistilanteesta antamia ohjeita.Lue tarkemmat ohjeet tästä linkistä.

Laboratoriot toimivat ma 23.3. alkaen vain ajanvarauksella. Voit varata ajan sähköisesti osoitteesta www.kalliopp.fi > sähköinen ajanvaraus tai puhelimitse numeroista 040 635 5198 ja 040 635 5146.

Fysioterapian ryhmätoiminta on toistaiseksi peruttu kaikissa toimipisteissä.

Nivalan apuvälinelainaamo siirtyy maanantaina 23.2. toimimaan Ylivieskan apuvälinelainaamon yhteydessä.

Kiireetön hammashoito jää tauolle 19.3.–13.4. Tauon aikana Kallion suun terveydenhuollossa hoidetaan vain päivystysasiakkaat. Oikomishoidot jatkuvat osittain. Lisätietoja: Suun terveydenhuollon ajanvaraus, p. 08 419 5380

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjauksen puhelinaikaa laajennetaan. Palveluohjausta on tarjolla 19.3.–30.4. maanantaista perjantaihin klo  9–11 ja 12–15. Palveluohjaaja Virpi Hemmilä, p. 044 419 5719 (Ylivieska-Alavieska), palveluohjaaja Jaana Linnam p. 044 419 6513 (Nivala-Sievi), palveluohjaus [at] kalliopp.fi

Vanhusten päivätoiminta suljetaan.

Kuntouttava työtoiminta suljetaan. Työ- ja toimintakeskukset toimivat supistetusti.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Myös ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa ovat kiellettyjä,  pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden mm. saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso. Ole aina yhteydessä yksikköön ennen kuin menet vierailulle.

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään karaanteeninomaisissa oloissa

Kalliossa on avattu oma pandemiavastaanotto, jossa hoidetaan vain hengitystieinfektio-oireisia potilaita. Vastaanotolle tulee olla aina ensin yhteydessä puhelimitse tartuntavaaran vähentämiseksi. Numero on p. 08 419 5140.

Koronavirukseen liittyvä huolen ja epävarmuuden sietäminen (19.3.)

Huolestuttaako koronavirus? Onko sinulla huoli omasta tai läheisen terveydestä? Psykiatrian asiantuntijat vastaavat, miten suhtautua koronaviruksen aiheuttamiin huoliin. Lue lisää osoitteessa www.mielenterveystalo.fi.

​​​Ajatus siitä, että sairastuisi koronavirukseen herättää monissa ahdistusta tai pelkoa, vaikka virus onkin useimmille vaaraton. Laajamittaisten varotoimenpiteiden tarkoituksena on huolehtia, ettei virus leviä tarpeettomasti.

​​Viruksen leviämistä voi ehkäistä pesemällä kädet runsaalla vedellä ja saippualla erityisesti ennen ruokailua ja sisälle tullessa, sekä aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut. Kasvojen koskettelua ja kättelyä kannattaa välttää.

Seuraa luotettavia tiedonlähteitä. Laadukas ja luotettava tieto lievittää ahdistusta. Huhut ja kauhukuviin keskittyminen taas voivat aiheuttaa ahdistusta. 

Pidä yhteyttä läheisiin ja tukekaa toisianne. Hankalissa tilanteissa läheisten seura parantaa mielialaa. Riskiryhmiin kuuluvia on tärkeä suojella, mutta aikaa voi viettää yhdessä myös etäyhteyksien avulla. Keskustelkaa luottavien tiedonlähteiden antamista ohjeista. Jutelkaa arkisista asioista.​​​​​

Lue lisää: Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen. (Mielenterveystalo.fi)

Laboratorioon vain ajanvarauksella (19.3.)

Nivalan ja Ylivieskan laboratoriossa asioidaan ensi viikon maanantaista lähtien pelkästään ajanvarauksella. Näin pyrimme vähentämään odotusauloissa odottavien asiakkaiden määrää ja ehkäisemään infektioiden leviämistä.

Voit varata ajan sähköisesti osoitteesta www.kalliopp.fi > sähköinen ajanvaraus tai puhelimitse numeroista 040 635 5198 ja 040 635 5146.

Tule laboratorioajallesi noin 15 minuuttia ennen varattua aikaa mutta älä aikaisemmin.

Ajankohtaista koronaviruksesta (18.3.)

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ollaan siirtymässä Suomen hallituksen yhdessä tasavallan presidentin kanssa toteamaan poikkeusolotilanteeseen joka on voimassa 13.4. saakka. Tarkoitus on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta. Kallion alueella ei 18.3. ole todettuja koronatartuntoja.

Asetuksen vaikutukset Kallion toiminnassa

Kallion palveluista vanhusten päivätoiminta ja kuntouttava työtoiminta suljetaan. Työ- ja toimintakeskukset toimivat supistetusti.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Myös ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa ovat kiellettyjä,  pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden mm. saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso. Ole aina yhteydessä yksikköön ennen kuin menet vierailulle.

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään karaanteeninomaisissa oloissa.

Olemme koonneet listaa ruokakaupoista joista saa ruokaa kotiin tai noudettuna.  Lista on tämän tiedotteen lopussa. Muistathan, että jos et itse voi noutaa ostoksia ja joku noutaa ostokset puolestasi, hoida asiasta sopiminen puhelimitse ja pyydä että ostokset jätetään ovesi ulkopuolelle kontaktin välttämiseksi.  

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluneuvonnan aukioloajat tulevat laajenemaan nykyisestä. Tällä hetkellä palveluneuvonta on auki 2 tuntia päivässä.

Kallion pandemiavastaanotto on nyt auki

Kalliossa on avattu oma pandemiavastaanotto, jossa hoidetaan vain hengitystieinfektio-oireisia potilaita. Vastaanotolle tulee olla aina ensin yhteydessä puhelimitse tartuntavaaran vähentämiseksi. Numero on p. 08 419 5140. Numero palvelee kaikkia erilaisista flunssaoireista kärsiviä. Pandemiavastaanotto toimii Ylivieskan terveyskeskuksen erityistyöntekijöiden tiloissa. Tiloihin on oma sisäänkäynti Kirkkotien puolelta (ovi 13). Nivalan pandemiavastaanotto avataan myöhemmin, mikäli vastaanoton tarve kasvaa.

Alueella esiintyy nyt paljon influenssaa, RS-virusta ja muitakin hengitystieinfektioita. Koronavirusinfektion oireet voivat olla hyvin samantyyppiset. Taudinaiheuttajasta riippumatta, jos oireesi ovat lieviä, lepää kotona ja vältä sosiaalisia kontakteja vähintään 7 vrk ajan. Voit palata töihin, kun olet ollut oireeton vähintään 2 vrk ajan. Koronavirusnäytteenottoa tullaan kohdentamaan erityisesti riskiryhmiin, koska testauskapasiteetti on toistaiseksi hyvin rajallinen.

Jos oireesi vaativat terveydenhuollon arviota, ota yhteyttä OYS:n ympärivuorokautisesti palvelevaan neuvontanumeroon, p.  08 315 2655. Arkipäivinä voit olla yhteydessä myös Kallion pandemiavastaanoton puhelinnumeroon 08 419 5140 ja iltaisin tai viikonloppuisin Oulaskankaan yhteispäivystykseen, p. 08 315 7840. Voit täyttää myös omaolon oirearvion osoitteessa www.omaolo.fi.

Kannustamme Kallion alueen asukkaita pitämään huolta terveydestään ja toisistaan näinä poikkeuksellisina aikoina. Seuraa ilmoitteluamme osoitteessa www.kalliopp.fi sekä sosiaalisen median kanavissamme. Viimeisin tieto koronavirukseen liittyen löytyy osoitteesta www.thl.fi.

Lisätietoa:

Päivi Peltokorpi, terveyspalvelujohtaja, p. 044 419 5002.

Kallion alueen ruokakaupat, joissa keräily- tai kotiinkuljetuspalvelu

Palvelu on maksullista. Tarkista hintatiedot kaupastasi. 

Kiireetön hammashoito tauolle 13.4. saakka (18.3.)

Valmiuslain nojalla Peruspalvelukuntayhtymä Kallion kiireetön hammashoito jää tauolle 19.3.–13.4. Tauon aikana Kallion suun terveydenhuollossa hoidetaan vain päivystysasiakkaat. Oikomishoidot jatkuvat osittain.

Olemme yhteydessä asiakkaisiin, joilla on kiireetön aika varattuna tauon ajalle.

Lisätietoja:

 • Suun terveydenhuollon ajanvaraus, p. 08 419 5380
 • Ylihammaslääkäri Sakari Mustakallio, p. 044 419 5393

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjauksen puhelinajat laajenevat  (18.3.)

Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjauksen puhelinaikaa laajennetaan. Palveluohjausta on tarjolla 19.3.–30.4. maanantaista perjantaihin klo  9–11 ja 12–15.

Voit soittaa perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjaajalle, mikäli sinulla on esimerkiksi perhe-elämään, arjen hallintaan tai talouteen liittyviä haasteita. Palveluohjaaja voi opastaa paitsi Kallion palveluihin, myös esimerkiksi kuntien ja Kelan palveluihin liittyen. 

Lue lisää palveluohjauksesta. 

Toimi näin jos epäilet koronavirusinfektiota (16.3.)

Kuuntele terveyspalvelujohtajamme Päivi Peltokorven haastattelu koronaan liittyen Radio Pookista 17.3. klo 7.30.

Jos sinulla on vain lieviä oireita, sairasta kotona. Jos vointisi huononee ja tarvitset arviota sairaanhoidon tarpeesta, soita OYS:n ympärivuorokautisesti palvelevaan neuvontanumeroon, p.  08 315 2655.

Jos epäilet tai tiedät olleesi tekemisissä koronavirukselle altistuneen henkilön kanssa, ei tarvitse reagoida, vaan voit elää normaalielämää. Jos saat selkeän hengitystieinfektion, joka merkittävästi huonontaa vointia, soita päivystyksen ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen. 

Arkena voit ottaa yhteyttä myös oman kuntasi terveyskeskusvastaanottoon; iltaisin ja viikonloppuisin Oulaskankaan yhteispäivystykseen, p. 08 315 7840.

Koronavirusinfektio voi Suomessa tulla kyseeseen, jos seuraavat kaksi kriteeriä täyttyvät:

 1. Taudinkuva: Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös.
   
 2. Altistumistiedot: henkilö on oleskellut 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua ulkomailla tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

  THL on avannut valtakunnallisen puhelinneuvontanumeron johon voit soittaa, kun kaipaat yleistä neuvontaa koronaviruksesta. Numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivinä klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Neuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

  Koronavirustilannetta seurataan tiiviisti koko ajan, viimeisin tieto ja toimintaohjeet löytyvät aina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta:

  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

  Usein kysytyt kysymykset:

  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19

  Kausi-influenssa ja muut virustaudit

  Influenssatartuntoja on esiintynyt Kallion alueella lisääntyvästi. Myös RS-virusta ja useita muita flunssaa aiheuttavia viruksia on Kalliossa runsaasti liikkeellä.

  Hyvä käsihygienia sekä yskimishygienia ovat ensiarvoisen tärkeitä.  Katso THL:n sivuilta ohjeet käsienpesuun ja yskimiseen.

  Lue lisää käsihygieniasta ja yskimisestä:  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

  Ikäihmisten päivätoiminta tauolla 29.3. saakka (16.3.)

  Ikäihmisten päivätoiminta Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on tauolla 29.3.2020 saakka koronavirus tilanteen vuoksi. 

  Tarttuuko COVID-19 koronavirus elintarvikkeiden tai eläinten välityksellä? Miten kotieläintiloilla kannattaa toimia? (13.3.)

  Saamme kysymyksiä koronasta niin tuotantoeläimiin kuin elintarvikkeisiinkin liittyen. Ruokaviraston ja Eläinten terveys ry:n sivuilla on asiasta tietoa: